Social

Cel mai mare concurs de robotică din țară și-a desemnat câștigătorii

Premianții celei mai mari competiții naționale de robotică - First Lego League Challenge Moldova 2023, și-au primit trofeele. Juriul a evaluat echipele și a selectat, în total, patru echipe la probele de bază cu cele mai interesante lucrări cu inovații și soluții ale concursului. Trofeele, dar și Premiul Mare, titlul de campion, au fost înmânate câștigătorilor.

Ministerul Educației
Sursa: Ministerul Educației

Marele premiu a fost cucerit de echipa ROBORANGERS, din care fac parte mai mulți elevi din capitală.

„Am luat premiul unu pentru performanța robotului. Este o probă care se jurizează separat și una pentru toate cele patru probe cumulativ. Am lucrat foarte mult pentru a obține acest rezultat. Practic am trăit la academie vreo trei săptămâni”, a declarat Florin Cazac, antrenor.

„Scopul nostru a fost să dezvoltăm un robot care realizează cât mai multe misiuni pe această masă, în maxim două minute și jumătate, iar nouă ne-a ieșit cel mai bine”, a menționat Nicolae Țurcanu, participant.

Alte echipe, dintre care două din Chișinău și una din Criuleni, s-au ales cu trofee pentru alte trei categorii de bază.

„Am reușit să luăm primul loc la proiectul de inovare, după mult timp de cercetare și calcule. Am reușit să aflăm cea mai bună metodă de a crea cât mai multă energie pentru Republica Moldova nepoluând mediul”, spune Emilian Mândrilea, căpitan de echipă.

„Acest trofeu se numește proiectarea robotului. Am programat robotul și l-am construit. Premiul pentru abilitățile noastre de inginerie”, spune Silvestru Gudima, participant.

La etapa finală a competiției au concurat aproape 200 de elevi din întreaga țară, care au format 29 de echipe.

„Este un concurs de robotică, dar de fapt are patru premii în care noi celebrăm atât partea tehnică, cât și partea de inovare a proiectului. Tema acestei ediții a acestui concurs este Super Power și este legată de energie acum când ne confruntăm cu o criză energetică destul de acută. Copiii au fost provocați să vină cu soluții inovatoare pentru a ajuta comunitățile lor”, Veronica Eșanu, organizatoarea competiției.

Concursul este organizat de Centrul „Clasa Viitorului” cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, sub egida Ministerului Educației. „Prin acest concurs ne dorim să dezvoltăm la copii interesul de tehnologiile viitorului față de robotică, față de științele exacte, astfel încât să creștem capacitatea resurselor umane în țară. Să putem dezvolta economia, anume prin tehnologiile noi”, a declarat Anatolie Topală, ministrul Educației.

„Sunteți grozavi! Statele Unite ale Americii ar vrea să vadă echipamente robotice în fiecare clasă. Avem un parteneriat grozav și îmi doresc să revin aici după câțiva ani și să vă văd pe toți inginerii angajați în Guvern, diplomați sau experți în energetică”, a declarat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

First Lego League Challenge este o competiție în domeniul tehnologiei și roboticii destinată copiilor și se desfășoară în peste 100 de țări.

Citește mai mult