Politic

Parlamentul va numi membrii CSM din rândul non-judecătorilor. Igor Grosu: „Vom debloca activitatea Consiliului Superior al Magistraturii”

Parlamentul îi va vota în ședința de joi, 30 martie, pe noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor. Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, votul va permite CSM-ului să își înceapă activitatea. Grosu a făcut apel repetat la magistrați să se convoace într-o nouă adunare pentru a delega noii membri în CSM din rândul judecătorilor.

„În ședința de joi va fi votată componența noua a CSM din rândul non-judecătorilor, care au fost evaluați de Comisia pre-vetting. Vor fi candidații din rândul societății civile, care au promovat Pre-Vettingul. Astfel, din momentul adoptării Hotărârii de Parlament cu privire la numirea acestora, CSM-ul va deveni funcțional. Chiar și în componență redusa, acesta va purcede la deblocarea unor blocaje în justiție”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a dat asigurări că reforma justiției își va urma cursul, indiferent de rezistența din sistem. Șeful Legislativului a făcut apel la judecătorii „curajoși” și „onești” să se întrunească și să organizeze o nouă Adunare Generală a Judecătorilor, pentru a-și desemna membrii în CSM.

„Trenul nu se oprește. (…) Să nu aștepte Paștele sau după Paști. Să depună efort, să se convoace mai devreme. Înțeleg că sunt ocupați, dar nici noi restul nu stăm să ne hodinim. CSM-ul poate demara anumite acțiuni, iar între timp judecătorii cu caracter să organizez Adunarea Generală, sa voteze candidații și să-și delege reprezentații în CSM. Este unica soluție. Mă adresez celor de treabă. Curaj!”, a mai declarat Igor Grosu.

Speakerul Igor Grosu mai susține că, pe lângă votul pe care îl vor acorda noilor membri în CSM din rândul non-judecătorilor, deputații vor examina în cadrul ședinței de joi și alte subiecte care vizează reforma justiției. Între acestea reforma Curții Supreme de Justiției, pachetul de legi care vizează Serviciul de Informații și Securitate sau Procuratura Anticorupție.

Preeșdintele Parlamentului a subliat că în plin proces de pregătire a cadrului legal se află și crearea Curții Anticorupție, anunțată recent de președinta Maia Sandu.

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrunit în ședință pe 17 martie, după o pauză de patru ani. După cinci ore de discuții, în care magistrații au ținut discursuri critice, numind reformele din justiție „lipsite de profesionalism”, ședința a fost întreruptă până la data de 28 aprilie, fără să fie propus vreun candidat în componența CSM. Autoritățile au calificat situația din justiție drept una excepțională, fiind convocat Consiliul Suprem de Securitate.

„Justiția este sechestrată, a putrezit”, a declarat președinta Maia Sandu după ședința de acum o săptămână a Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a subliniat că procesul de numire al noului Consiliu Superior al Magistraturii trebuie accelerat, așa încât să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Totodată, Maia Sandu a spus că Parlamentul are sarcină să creeze cadrul normativ pentru a fi înființată Curtea Anticorupție.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult