„RESTART”: Autoritățile au dat start reformei sistemului de asistență socială
Reformă radicală în sistemul de asistență socială! Într-o conferință de presă, ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat că acest pas decisiv trebuie făcut, dacă vrem să avem o țară incluzivă, solidară și echitabilă. Cele mai recente date statistice arată că fiecare al patrulea copil din țara noastră se află în sărăcie, iar intervențiile și alocațiile din partea statului reduc sărăcia cu doar cinci la sută. Pentru a depăși situația, statul își propune să asigure o finanțare mai bună a serviciilor din domeniu.
Potrivit ministrului Alexei Buzu, actualul sistem de asistență socială a trecut prin trei crize mari: pandemia de COVID-19, criza refugiaților și cea energetică. Astfel, a crescut substanțial numărul persoanelor care au nevoie de ajutor din partea statului.
„Doar în toamna anului trecut, colegii mei, asistenți sociali, bibliotecari, ne-au ajutat să înscriem în sistemul de compensații peste 300 de mii de familii. În contextul crizei refugiaților, am implementat mai multe module de criză, s-a mărit numărul de beneficiari, care se află în situație de risc sau în situații dificile”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii.
Prin implementarea reformei, autoritățile vor să soluționeze patru probleme: managementul defectuos, inegalitatea teritorială, legătura dintre cost și calitate a serviciilor de asistență socială și problema celor în jur de 13 mii de angajați din sistem, care au nevoie de salarii mai mari.
„Astăzi, în funcție de locul de trai, un tânăr cu dizabilități, un copil rămas fără ocrotire părintească sau un bătrân singuratic are acces foarte inegal la serviciile sociale. În același timp, din păcate, sunt prea multe persoane cu dizabilități severe care nu au acces la un asistent personal”, a declarat Dan Perciun, deputat PAS.
„Un segment care necesită implicare este categoria de copii care se află în conflict cu legea, serviciile pentru copii care au devieri comportamentale. O altă problemă cu care se confruntă sistemul este fluctuația de cadre”, spune Emilia Ciobanu, șefa Direcției de Asistență Socială, Fălești.
Cele mai recente date oferite de BNS arată că fiecare al patrulea copil din Republica Moldova crește în sărăcie, iar fiecare al treilea copil din zonele rurale se educă într-o familie nevoiașă. Totodată, în cel puțin 15 raioane, peste 40% din persoanele cu dizabilități nu au acces la servicii de asistență personală.