Situația din Republica Moldova, discutată de Klaus Iohannis și Charles Michel: „Are nevoie de tot sprijinul Uniunii Europene”
Situația din Republica Moldova a fost discutată astăzi de președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită oficială la București. Liderul de la Cotroceni a făcut apel la Uniunea Europeană să sprijine Republica Moldova, în contextul în care, potrivit lui, țara noastră ar fi în prezent ținta unor amenințări și acțiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european.
„Am prezentat președintelui Consiliului European evaluarea noastră privind situația din Republica Moldova, care este în prezent ținta unor amenințări și acțiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european. Pentru a face față acestei presiuni, Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene și mă bucur că președintele Consiliului European împărtășește această viziune”, se arată în declarația președintelui României, făcută publică de Președinția României.
Liderul de la București anunță că la nivelul Consiliului European, a mandatat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova înainte de cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, care va reuni, pe 1 iunie, la Chișinău, 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.
„Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă care să ofere sprijin concret în combaterea amenințărilor hibride. Continuăm, de asemenea, să promovăm propunerea noastră de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din Republica Moldova, ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse”, se mai arată în declarația lui Iohannis.
Amintim că ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni contra oligarhilor moldoveni acuzați că ajută Moscova să destabilizeze țara în efortul de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău. Mai târziu, eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că Uniunea Europeană își va modifica și extinde regimul de sancțiuni, astfel încât persoanele ce instigă la încălcarea ordinii democratice și care folosesc resurse ilicite pentru tentative de destabilizare să fie incluse în listele de sancțiuni ale blocului comunitar, în timp ce înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană ia în considerare crearea unei misiuni civile în Republica Moldova, care să o sprijine și să facă față interferențelor și eforturilor de destabilizare.
Reamintim, totodată, că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că Federația Rusă și-ar fi propus să destabilizeze Republica Moldova, precum și să schimbe puterea de la Chișinău.
Menționăm că președintele Consiliului European se află astăzi, 27 martie, într-o vizită oficială la București. Mâine, 28 martie, oficialul european va întreprinde o vizită și în Republica Moldova. La Chișinău, Charles Michel va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu.