105 ani de la Marea Unire: Busturile lui Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, dezvelite la Ialoveni
Zi istorică la Ialoveni, acolo unde au fost inaugurate busturile artizanilor Marii Uniri de la 1918, Alexandru Marghiloman, premier al României în acea perioadă decisivă pentru țară, și Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării, care a semnat Actul Unirii. La eveniment a participat președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu, care se află într-o vizită în Republica Moldova, însoțit de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.
Oamenii prezenți la eveniment s-au arătat mândri de faptul că, în orașul lor, au fost instalate cele două busturi.
„Este un eveniment pentru poporul nostru care speră și tinde spre Europa, pentru cultura europeană, pentru pace, pentru libertate”.
„Cu eforturi comune am pornit parcul dat în numele „Sfatului Țării”. Noi suntem mândri și bucuroși”, spun oamenii.
La eveniment a participat și Irina Vlăduca-Marghiloman, nepoata marelui politician Alexandru Marghiloman.
„Ce s-a întâmplat astăzi nu ne-am închipuit niciodată. M-aș fi bucurat ca și părinții mei să mai trăiască și sper că poate vede unchiul meu ce se întâmplă astăzi. Vom fi tot timpul alături de dumneavoastră”, a spus Irina Vlăduca-Marghiloman, nepoata lui Alexandru Marghiloman.
La rândul său, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul de la București, Marcel Ciolacu, a declarat că România apără suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Unirea Basarabiei cu România nu a fost deloc ușoară. Din 1812, când Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei, generații întregi au trăit și murit pe ambele maluri ale Prutului cu unirea în suflet. România va fi acolo unde o cheamă datoria și vocea sângelui, România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, București.
„Acești doi înaintași, acum 105 ani, au dat o lecție de istorie, o lecție de curaj. Astăzi avem ceva similar, mă refer la războiul nedrept al Federație Ruse, barbarismul lor față de prietenii noștri ucraineni”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului.
Prezent la eveniment, ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, a apreciat gestul adoptării de către Parlamentul de la Chișinău a Legii cu privire la statutul limbii române în Republica Moldova.
„Iată că am ajuns ca, prin întorsături ale istoriei, să votăm normalitatea. Sigur că e limba română, o vorbeam, nu trebuia să fie un vot în acest sens”, a menționat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii din România.
„Faptul că până astăzi avem acest hotar pe Prut deja vorbește doar despre noi. Parcursul European al Republicii Moldova de integrare europeană este în plină desfășurare”, a declarat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.
Cheltuielile pentru crearea celor două busturi și pentru amenajarea terenului aferent au fost suportate de Consiliul raional Ialoveni, dar și din donații.