Politic

Reuniunea CCIE la Chișinău: România susține necondiționat Republica Moldova pe calea integrării europene

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o prioritate strategică pentru România, care s-a angajat să sprijine necondiționat autoritățile de la Chișinău în parcursul european. Reuniți la Chișinău în cadrul Comisiei comune pentru Integrare Europeană, deputații din parlamentele celor două țări au adoptat o rezoluție în care menționează angajamentele și acțiunile asumate în comun pentru a avansa pe calea integrării europene.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentari din Republica Moldova și România propun instituirea Departamentului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Departamentul urmează să activeze în subordinea Parlamentului României și să ofere consultanță Parlamentului Republicii Moldova și altor instituții de la Chișinău în vederea accelerării ritmului reformelor interne necesare aderării la Uniunea Europeană.

Membrii Comisiei consideră că anul 2023 este foarte important pentru valorificarea ferestrei de oportunitate acordate Republicii Moldova, iar obiectivul strategic fiind obținerea unei decizii unanime a statelor membre ale Uniunii Europene asupra deschiderii negocierilor de aderare către sfârșitul anului curent. În document se subliniază importanța asigurării accesului Republicii Moldova la instrumentele financiare de preaderare la UE cât mai curând posibil.

„Apreciem eforturile depuse la nivel guvernamental și parlamentar de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Subliniem că realizarea acestor nouă condiții va sta la baza deciziei Consiliului European privind viitorii pași”, se arată în rezoluție.

Copreședintele Comisiei din partea României, Andrei Daniel Gheorghe a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o prioritate pentru România.

„România susține necondiționat Republica Moldova în drumul său spre integrarea în Uniunea Europeană. Este un sprijin total dezinteresat și un sprijin pe toate palierele, un sprijin pe care îl găsiți la nivelul autorităților publice locale, la nivel guvernamental, parlamentar, la nivelul societății civile. Pentru România, integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate de strategie națională, o strategie pe termen lung și un obiectiv fundamental care duce totodată la stabilitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor”, a declarat deputatul Andrei Daniel Gheorghe.

Deputatul Petru Frunze, copereședinte al Comisiei din partea Republicii Moldova, a declarat că România este un prieten și partener în procesul de integrare și pentru îndeplinirea tuturor recomandărilor Uniunii Europene.

„Scopul acestei reuniuni este să impulsionăm procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar România este un stat prieten, partener și frate în acest proces și suntem sprijiniți la toate nivelurile. (...) Suntem convinși că împreună cu România vom trece peste toate problemele care vor fi generate de cei care nu ne sunt prieteni și, în situația respectivă, vom avea posibilitatea ca împreună cu statul român să ne integrăm în Uniunea Europeană”, a declarat deputatul Pentru Frunze.

Colaborarea dintre cele două parlamente joacă un rol fundamental în consolidarea statului de drept, al democrației și al prosperității în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, a menționat Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, care a participat la deschiderea lucrărilor Comisiei comune pentru Integrare Europeană .

„Conducerea de la Chișinău are acum șansa unică de a scoate țara din zona gri și de a-i schimba definitiv parcursul. Cetățenii din Moldova merită un stat democratic, atașat valorilor europene, iar noi, partenerii de nădejde de peste Prut, avem încrederea că doar împreună vom reuși”, a scris pe pagina sa de Facebook, Adrian Dupu.

Amintim că, Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în anul 2010. Din componența acesteia fac parte câte zece deputați din legislativul de la Chișinău și din cel de la București. Conform regulamentului CCIE, Comisia se întrunește anual în două reuniuni, alternativ în Republica Moldova și în România.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult