Politic

Deputații au votat trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor

Deputații au votat astăzi trei membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii - Tatiana Ciaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun pentru un mandat de 6 ani, Decizia a fost luată după ce candidații au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, desfășurat de Comisia Pre-Vetting.

Tatiana Ciaglic este licențiată în drept, are experiență în mediere, dar și gestionarea Proiectelor IT.

Alexandru Postică, vine din rândul societății civile, are la activ, aproape 20 de ani în cadrul Asociației „Promo-LEX”, are experiență în avocatură. A reprezentat peste 120 de cauze ale reclamanților la CEDO, în peste 70 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat deja hotărâri în favoarea reclamanților.

Al treilea membru votat astăzi de Parlament în calitate de membru CSM, este Ion Guzun, directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, membru al Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii, președinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă președintele Republicii Moldova, vice-președinte al Consiliului Amnesty International Moldova și membru în Consiliul de Administrare al unui post TV din țară. Anterior a fost consilier juridic și membru în cadrul Consiliului consultativ pentru prevenirea torturii și asistent de program în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități, Olesea Stamate a declarat că CSM este funcțional și poate purcede la deblocarea anumitor procese.

„De exemplu, anunțarea concursului pentru judecător CSJ, plasarea anunțului pentru exprimarea intenției pentru transfer temporar la Curtea Supremă de Justiție, și alte măsuri necesare pentru continuarea reformelor. Le dorim succes și sa contribuie activ la construirea unui corp judecătoresc onest si responsabil”, a menționat Olesea Stamate.

După aprobarea numirilor celor trei membri ai CSM, deputații au ținut câte un discurs la tribuna Parlamentului.

„Trebuie să avem discuții sincere cu reprezentanții sistemului judecătoresc. Trebuie să găsim acea masă critică a judecătorilor care sincer își doresc ca sistemul judecătoresc sa ia un nou suflu, dar ei nu au încredere în noi, în voi, în sistemul politic. (…) Cred că trebuie sa avem o discuție, să găsim un consens larg, despre ce vorbește de fiecare dată și Comisia de la Veneția când trimitem proiecte de legi la expertizare”, a declarat Vasile Bolea, deputat BCS.

La rândul său, membrul Comisiei juridice numiri și imunități, deputatul PAS Vasile Grădinaru a reiterat că indiferent de obstacolele care vor apărea reforma justiției va continua.

„Cetățenii Republicii Moldova își doresc curățarea sistemului, guvernarea își dorește curățarea sistemului, o parte din judecătorii care sunt onești își doresc curățarea sistemului și doar o parte a acestui sistem încearcă să blocheze acest lucru. (…) Voi puteți decide. Fie să blocați în continuare reforma, fie să faceți parte a acestui proces. (…) Indiferent câte obstacole nu vor apărea, curățarea sistemului va fi dusă până la capăt”, a menționat Vasile Grădinaru.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut un mesaj pentru deputații din opoziție și judecătorii „supărați”.

„Nu e vorba de supărarea noastră sau a cuiva din noi sau a celor din tagma procurorilor sau judecătorilor. Cei supărați să își schimbe ocupația. (…) Evident ca sunt oameni de treabă în sistem, dar ei trebuie să prindă la curaj. Nimeni în locul dvs. nu vă va face treaba. Noi să vedem oameni care au trecut verificările. (…) Lăsați sărbătorile, mai multă hotărâre, convocați-vă și îndepliniți-vă misiunea, jurământul pe care l-ați dat atunci când ați mers în tagma de judecătorilor. Nimic mai mult”, a accentuat Igor Grosu.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult