Politic

Reacția președintei Maia Sandu după deblocarea CSM: „Vom continua schimbările, în pofida rezistenței”

Numirea a trei membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor permite deblocarea de până acum a activității instituției, susține președinta Maia Sandu. Șefa statului a dat asigurări, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, că reforma justiției rămâne o prioritate pentru Guvernarea de la Chișinău și în continuare.

Președinta Maia Sandu susține că numirea în funcție a noilor membri din rândul non-judecătorilor în CSM permite deblocarea activității instituției. „De azi CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor depășind blocajul de până acum”, a precizat președinta Maia Sandu.

Șefa statului dă asigurări că în ciuda problemelor și a rezistenței din sistem, reforma justiției inițiată de autorități își va urma cursul, or o justiție corectă și independentă este, potrivit Maiei Sandu, o precondiție pentru dezvoltarea economiei și consolidarea Republicii Moldova, precum și o condiție esențială în parcursul european al țării noastre.

„Reforma justiției, în care Consiliul Europei ne-a sprijinit mai mulți ani, rămâne o prioritate pentru noi în continuare. Fără o justiție funcțională și corectă nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat. De aceea vom continua schimbările inițiate în justiției în pofida greutăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele persoane din acest sistem”, a conchis președinta țării.

Precizăm că deputații au votat astăzi trei membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii. Este vorba de Tatiana Ciaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun, care vor ocupa această funcție timp de șase ani. Decizia a fost luată după ce candidații au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, desfășurat de Comisia Pre-Vetting.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult