Cu sprijinul financiar al USAID, în Republica Moldova sunt organizate stagii plătite pentru tineri specialiști în domeniul energetic
Premieră pentru sectorul energetic din Republica Moldova. 23 de tineri ingineri, economiști, juriști și specialiști IT vor beneficia de stagii plătite, timp de șase luni, în cadrul a 11 organizații majore, publice și private, din sectorul energetic. Proiectul finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională are drept scop pregătirea tinerilor specialiști calificați în domeniul energetic.
Beneficiarii proiectului spun că acest program le oferă oportunități unice pentru dezvoltare profesională. Tinerii specialiști vor beneficia de sesiuni de mentorat și de instruiri pe subiecte tehnice, menite să le îmbunătățească abilitățile practice.
„Vreau să-mi dezvolt abilitățile de comunicare și cunoștințe ale legilor și de participare în diferite proiecte reale pentru posibilitatea de a fi util societății, Republicii Moldova”, spune stagiarul Gheorghe Vîrlan.
„Am văzut această inițiativă, stagiu ca o oportunitate de a dobândi cunoștințe și abilități în acest domeniu întrucât tinerii sunt cei care trebuie să se implice la dezvoltarea țări lor”, menționează stagiara Ludmila Pădureț.
Scopul programului este de a atrage în sectorul energetic tineri specialiști, precum și formarea unei forțe de muncă pregătite să accelereze tranziția țării spre un viitor energetic sigur, durabil și competitiv.
„Noi avem nevoie de tineri care ar dori să învețe de la început ce înseamnă Energocom, activitatea Energocomului și să acumuleze experiență din oamenii care deja lucrează și își pot transmite experiența lor către ei”, a subliniat directorul „Energocom”, Victor Bînzari.
„Au fost selectați pentru a fi plasați în spațiul real, în condiții reale de administrare a unor procese în sectorul energetic, fie la întreprinderi, fie la minister. Sper că și pe viitor să reușim aceste persoane să le atragem la minister”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.
În program au fost selectați studenți în ultimul an de licență sau master precum și proaspeți absolvenți din diferite domenii care își doresc să înceapă o carieră în sectorul energetic.
„Înțelegerea energiei regenerabile, înțelegerea sectorului IT și cum acestea se intersectează, vor face sigur ca Republica Moldova să fie în fruntea acestor inovații. Tinerii vor ajuta la dezvoltarea energiei verde în Republica Moldova”, a opinat directorul Misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.
Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” are o durată de patru ani, iar prin intermediul acestuia, USAID va investi cel puțin 59 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al Republicii Moldova, sporindu-i securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea țării.