Cultură

La Chișinău a fost organizată o expoziție în memoria remarcabilului sculptor Tudor Cataraga

„Tudor Cataraga - între mit și realitate” este intitulat evenimentul expozițional organizat la Muzeul Național de Artă al Moldovei în memoria remarcabilului sculptor Tudor Cataraga. La vernisaj a fost lansat Catalogul cu cele mai reprezentative lucrări ale regretatului artist apreciat cu înalte distincții și premii în Republica Moldova, România și Franța. Ultimul mare proiect al sculptorului a fost Monumentul Libertății în memoria victimelor din 7 aprilie 2009, proiect rămas nerealizat.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Un zbor în spațiul misterios al artei, experiment și libertate - aceasta este, în opinia criticului de artă Tudor Stăvilă, chintesența discursului sculptural al lui Tudor Cataraga.

„Este un fenomen unic în artele plastice de la noi, două elemente principale sunt în creația lui - Coroana și Tronul, autoportretul lui este tronul pe care stă creația lui”, afirmă Tudor Stăvilă.

Cele 58 de sculpturi și 14 picturi etalate îl reprezintă pe Tudor Cataraga ca pe un înainte-mergător.

„Expoziția demonstrează potențialul extraordinar al unui artist care trebuie promovat în întregul areal românesc și nu numai pentru că avem în față un discurs artistic de dimensiune extraordinară”, menționează directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.

„El a vrut să atingă imposibilul și chiar aceste compoziții pe care le-a făcut din bronz, țesături, lemn sunt impresionante pentru că vorbesc încă o dată despre experimente și despre căutări”, constată poeta Radmila Popovici.

Majoritatea operelor expuse sunt din colecția familiei Cataraga, sunt lucrări ce merită a fi cunoscute în lume.

„Aș fi dorit ca Tudor Cataraga să aibă această calitate de artist expus în galeriile europene. Cred că avea simțul acesta universal al lucrurilor”, spune arhitectul Vitalie Cataraga, fiul lui Tudor Cataraga.

„Mă bucur foarte mult că, după mai bine de 12 ani de la acel tragic accident, putem vernisa o expoziție a lucrărilor lui Tudor Cataraga”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Zborul în viață și în creație al lui Tudor Cataraga a fost întrerupt tragic la 27 decembrie 2010: sculptorul și soția lui au decedat într-un cumplit accident. Memoria artistului este perpetuată de lucrările lui. Una dintre cele mai cunoscute sculpturi de for public este cea a geniului eminescian, inaugurată în 1996 în scuarul Teatrului National „Mihai Eminescu”.

Citește mai mult