O nouă expoziție sub genericul „Fantezia sufletului”, vernisată la Soroca. Sunt prezentate lucrări confecționate manual prin diferite tehnici
În Sala de Colț de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca a fost vernisată o nouă expoziție sub genericul „Fantezia sufletului". Meșterul popular, Svetlana Șapovalov a adunat în timp zeci de lucrări confecționate manual prin diferite tehnici de lucru, care acum le-a expus pentru vizitatori.
Obiecte confecționate din filigran în sfoară, lozie de papirus și tablouri pictate prin arta mandala - toate sunt expuse pentru vizitatori în cadrul expoziției „Fantezia sufletului". De ani buni, meșterița îmbină frumos tehnicile de lucru care au făcut-o cunoscută și peste hotarele țării.
„Este arta sufletului meu, este o muncă în care investesc toată pasiunea creativitatea și dragostea mea pentru frumos. Astfel că în ultimii 10 ani am lucrat continuu. Am prezentat trei genuri de artă care mă preocupă și îmi mângâie sufletul. Eu fiind îndrăgostită de magia ornamentelor noastre strămoșești tradiționale, încerc să le plasez în creațiile mele pe farfuriile din sticlă, ceramică, iar de curând și pe pânză", a menționat Svetlana Șapavalov, meșter popular. Cei prezenți la vernisarea expoziției au apreciat munca meșteriței. Mai ales că tehnica cu care lucrează este una mai specifică. Mandala este o lucrare prin tehnica punctului care datează încă din secolul al XIX-lea, apărută pentru prima dată în Franța.
„M-a impresionat foarte mult tehnica lucrată în puncte, mandala. Este una specială. Nu poți să te uiți liniștit, parcă ai vrea să faci, să iei pixul și să începi a puncta." „Ne-a impresionant frumos printr-un spectru larg de motive variate atât naționale cât și din inspirația Svetlanei. Tehnica prin care lucrează meșterița a dat dovadă de multă migală, talent și har."
Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, deși este în proces de renovare, reusește sa găzduiască în continuare expoziții ale meșterilor populari, devenind un centru de promovare a culturii.
„Este un gen de activitate care nu se practică, mai rar întâlnit și aici la Soroca prinde viață. Lucrările sunt destul de originale și este important că fiecare lucrare în parte are gândurile ei și se încadrează perfect în patrimoniul cultural imaterial", a spus Grigore Bucătaru, Șef Direcția Cultură.
Expoziția va rămâne în incinta muzeului până la sfârșitul lunii aprilie.