Politic

Mircea Geoană confirmă - Chișinăul a solicitat asistență din partea NATO în domeniul securității: „Încercăm să răspundem solicitărilor”

În cazul în care autoritățile de la Chișinău vor solicita asistență în domeniul securității, Alianța Tratatului Atlanticului de Nord va examina această posibilitate în cadrul parteneriatului deja existent. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune.

„A fi neutru nu înseamnă a fi slab militar. În ultima perioadă aceste solicitări au fost făcute în mod concret și încercăm să răspundem la fel concret solicitărilor legitime ale prietenilor noștri de la Chișinău, lucru de care Republica Moldova are nevoie. Că are nevoie de un sistem de apărare anti-aeriană, că are nevoie de un sistem anti-drone, că are nevoie de protecție cibernetică, lucruri evidente. Și este absolut legitim ca Republica Moldova să obțină astfel de instrumente pentru protecția teritoriului și a populației sale”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru Moldova 1.

Între timp, întrebată despre o posibilă aderare a Republicii Moldova la NATO, președinta Maia Sandu a dat asigurări, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, că doar cetățenii Republicii Moldova vor decide dacă țara noastră trebuie sau nu să facă parte din Alianța Nord-Atlantică. La moment, spune președinta, în Republica Moldova nu ar exista o susținere a majorității pentru un asemenea deziderat.

„Acest lucru trebuie să și-l dorească cetățenii, pentru că asta înseamnă schimbarea Constituției și acest lucru trebuie să se facă prin referendum. Dar astăzi, dacă ne uităm la sondaje, vedem că nu există o susținere majoră pentru schimbarea neutralității”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că președinta Maia Sandu a cerut recent din partea aliaților sisteme antiaeriene și ajutor financiar pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova pe fundalul situației regionale, odată cu declanșarea războiului de Federația Rusă în Ucraina - fapt care a trezit mai multe speculații în spațiul public.

De menționat că, anterior, autoritățile au declarat în mai multe rânduri că Republica Moldova trebuie să-și fortifice capacitățile de apărare, în condițiile riscurilor de securitate din regiune. În același timp, Chișinăul precizează că modernizarea armatei nu înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate.

Citește mai mult