Chișinăul dă replică Moscovei: „Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism”
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a venit cu o reacție urmare a ultimelor declarații ale reprezentatei MAE de la Moscova, Maria Zaharova, cu privire la interviul acordat de secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, în care vorbește despre parteneriatul și relațiile Chișinăului cu Alianța Nord-Atlantică. Diplomația de la Chișinău reiterează, repetat, că nu acceptă „asemenea declarații” și „ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova”.
„Relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO reprezintă decizia suverană și independenta a țării noastre. Nu acceptăm asemenea declarații și ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova. Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism. Autoritățile dezvolta parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării”, se arată în comunicatul emis de MAEIE.
Reacția ministerului de Externe de la Chișinău vine după ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că încercările de a atrage Republica Moldova în NATO sunt „cinice”, mai ales pe fundalul situației din Ucraina. Reprezentanta MAE-ului rus susține că o apropiere de NATO este însoțită de „pierderea suveranității”.
De menționat că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune că, în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor solicita asistență în domeniul securității, Alianța Tratatului Atlanticului de Nord va examina această posibilitate în cadrul parteneriatului deja existent. Geoană susține că Chișinăul ar fi solicitat asistență „concretă” din partea Alianței și că aceasta examinează la moment solicitările țării noastre, pentru a oferi un răspuns la fel de concret.
Reamintim ca Republica Moldova a stabilit o relație de cooperare cu NATO încă din 1992. Colaborarea cu aceasta organizație, inclusiv prin intermediul Parteneriatului pentru Pace a adus și continuă să aducă beneficii reale pentru țara noastră, dar și pentru securitatea regională. Această relație se dezvoltă exclusiv în baza respectării neutralității Republicii Moldova. MAEIE susține că obiectivul urmărit de autorități este consolidarea securității cetățenilor și a statului, dar și contribuirea la promovarea securității regionale și a celei europene. Țara noastră aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune.