Economic

Un grup de proprietari și administratori de pensiuni rurale au fost instruiți cum să atragă cât mai mulți turiști

25 de antreprenori și reprezentanți ai instituțiilor publice cu activități turistice din țară au fost instruiți, timp de o lună, cum să-și administreze eficient pensiunile turistice și muzeele, ca să atragă cât mai mulți turiști în localitățile lor. Cursurile de formare profesională au fost elaborate în baza celor mai bune practici locale și internaționale. Acestea sunt importante, în special, pentru antreprenorii mici de la sate, care nu au suficientă pregătire pentru dezvoltarea afacerilor. La încheierea instruirii, participanții au primit certificate și diplome care le confirmă competențele.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Liliana Buzilă vine de la Trebujeni, raionul Orhei, unde administrează două pensiuni. Antreprenoarea spune că pandemia de Covid i-a afectat mult afacerea, iar acum muncește pentru a atrage noi și noi turiști.

„Promovăm valorile, promovăm cultura, bucătăria tradițională. Turiștii sunt din toată lumea: și America, și Noua Zeelandă, și Australia. După pandemie turiștii locali sunt cei care ne vizitează mai des. Este necesar să învățăm, pentru că trebuie să prestăm servicii tot mai calitative”, spune antreprenoarea Liliana Buzilă.

La încheierea cursurilor, 25 de persoane care activează în domeniul serviciilor hoteliere, turism și agrement au primit certificate ce le atestă calificarea.

„Activăm din 2019, avem muzeu, avem un amfiteatru și terasă la poalele Petrăriilor, la Codri. Acest curs mi-a dat imbold de a crește”, menționează Elena Lazarev, administratoare de pensiune.

„Acest curs mă ajută încă o dată să performez, să fiu în pas cu noile legislații, tocmai ca să atragem turiști”, spune muzeografa din Călărași Mariana Iurcu.

Cursurile de formare profesională au fost susținute de profesori de la Universitatea de Stat din Moldova, în cooperare cu Ministerul Culturii, Asociația Turismului Receptor Intern și USAID.

„Am avut un eveniment similar în anul trecut, care s-a bucurat de o popularitate enormă din partea celor care au optat pentru acest curs, mă bucură sustenabilitatea”, a subliniat rectorul USM, Igor Șarov.

„Ne propunem ca toți cei care activează în industria turismului: în pensiunile rurale, în muzeele locale, în alte destinații turistice importante să vină să petreacă acest curs și să-și consolideze partea de cunoștințe. Cea mai mare necesitate a turismului rural este resursa umană și de aceea și ne-am propus să venim cu acest curs”, spune Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.

„Este demonstrat că 30 de noi turiști atrași generează cel puțin un loc de muncă, iar scopul nostru în dezvoltarea turismului ține anume de stăvilirea migrației și de crearea unor oportunități antreprenoriale anume în mediul rural”, afirmă Diana Lazăr, reprezentantă a Misiunii USAID în Republica Moldova.

În prezent, în Republica Moldova activează peste o mie de pensiuni rurale.

Citește mai mult