Inflația din Republica Moldova bate în retragere, în ciuda prețurilor de consum în creștere, în martie
Legumele devin delicii tot mai scumpe pentru moldoveni. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), luna trecută, unele dintre aceste produse s-au scumpit și cu peste 36 la sută. Totodată, datele BNS fixează și ieftiniri. Printre produsele care pot fi cumpărate la preț mai mic se numără ouăle, uleiul vegetal și carburanții.
În martie, prețurile de consum au crescut în medie cu 0,8 la sută față de luna februarie curent. Acest lucru a fost determinat de majorarea costului produselor alimentare, a mărfurilor nealimentare, dar și a serviciilor. În luna martie, cel mai mult s-au scumpit legumele, care au devenit adevărate delicii.
Astfel, pentru un kilogram de castraveți, moldovenii au plătit cu peste 36 la sută mai mult față de luna precedentă, pentru unul de ceapă - cu aproape 20 de procente mai mult, iar un kilogram de dovlecei sau ardei gras a fost cu peste 18 la sută mai scump.
Totodată, în perioada analizată, au fost înregistrate și reduceri. Mai exact, vorbim despre ouă, prețul cărora a fost cu aproape 12% mai mic, dar și uleiul vegetal, care a fost, în martie, cu 0,5 la sută mai ieftin decât în luna februarie curent.
Luna trecută, au crescut moderat și prețurile mărfurilor și produselor nealimentare, dar și ale medicamentelor, majorarea fiind de puțin peste unu la sută, în timp ce materialele de construcție s-au scumpit cu 0,6%.
Între timp, prețurile medii la carburanți s-au micșorat cu 2,1%, inclusiv la motorină - cu 5,1%, iar cărbunii au costat cu 3 la sută mai puțin.
Față de luna februarie, în luna martie curent, s-au majorat cu 2,1% și prețurile medii la serviciile prestate populației. Acest lucru a fost determinat, în special, de creșterea cu aproape 44% a tarifelor la energia termică, precum și la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare, care s-au majorat cu 1,5%.
Biroul Național de Statistică anunță că, în comparație cu luna februarie, în martie curent, rata anuală a inflației s-a micșorat cu 3,9 puncte procentuale. Astfel, s-a redus în continuare rata anuală a inflației, tendință înregistrată începând cu luna noiembrie a anului trecut.