La Chișinău s-a desfășurat gala premiilor a expoziției-concurs de artă contemporană „Autumnala 2022” (VIDEO)
Cea mai importantă expoziție-concurs de artă contemporană a anului „Autumnala 2022” și-a desemnat învingătorii. Organizatorii - Uniunea Artiștilor Plastici, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Primăria Chișinău și Asociația Mora au acordat premii celor mai valoroși artiști din toate domeniile artei plastice.
„Altar”, lucrarea apreciată cu Premiul Mare, a fost realizată în bronz și încadrată în lemn.
„Eu într-un fel parca-s fericit că am luat Premiul Mare, dar, sincer să vă spun, mai fericit sunt că am reușit să finalizez această lucrare. E o dedicație străbunicilor mei care au pătimit în urma represiunilor. Am vrut să-i fac pe ei în chipuri de sfinți”, povestește sculptorul Mihail Damian.
Ludmila Furdui și-a intitulat lucrarea „Te uită cum ninge Decembrie”.
„Îmi place Bacovia, aici este vorba de poetul îndrăgostit care resimte ninsoarea ca o înnoire, ca o procreare”, spune artista plastică Ludmila Furdui, deținătoarea premiului Primăriei Chișinău.
Premiul în domeniul artei decorative a fost acordat pentru o lucrare cu semnificații deosebite.
„Despre trecerea timpului, despre lucrările în timp. O parte din lucrarea mea a fost realizată cândva de mama mea, Felicia Balta Savițkaia și deja implementată într-o noua versiune a aceleiași lucrări, doar că în pâslă”, menționează artista plastică Iarîna Savițkaia-Baraghin, deținătoarea premiul pentru arta decorativă.
„Sunt menționat pentru prima dată în cariera mea de artist. E o încurajare morala și o susținere a breslei”, spune deținătorul premiului pentru grafică, artistul plastic Alexei Colîbneac.
În domeniul picturii, premiul a fost acordat pentru lucrarea întitulată „Cale”.
„Este o cale a noastră, a tuturor. Aceste chipuri vin dinspre noi către noi. E un cerc care nu are niciodată sfârșit. Este, de fapt, ceea ce înseamnă trăirile interioare ale unui artist”, menționează artistul plastic Tudor Zbârnea, deținătorul premiul pentru pictură.
Cele 136 de lucrări expuse reprezintă toate domeniile artei plastice.
„O ediție interesantă, captivantă. Limbajul plastic prezent, fie în pictură, grafică, arte decorative sau sculptură cumva ne confirmă o linie de evoluție dinamică în cadrul domeniilor respective”, spune președinta Uniunii Artiștilor Plastici, Florina Breazu, membră a juriului.
Premiul Asociației Mora i-a fost acordat lui Gheorghe Șoitu, premiul de excelență i-a revenit pictorului Mihail Statnîi, iar premiul pentru sculptură i-a fost înmânat lui Ruslan Tihonciuc.