Tradiție păstrată de sute de ani la Rublenița. Ce fac băștinașii a doua zi de Paști
Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, cea de-a doua zi de Paște. În aceste zile, ca și la alte sărbători, fiecare localitate, are propriile tradiții. Încă din timpuri străvechi, la sărbătorile pascale, copiii din satul Rublenița, raionul Soroca, merg în gospodăriile oamenilor care au scrâncioburi.
Curios este că, drept plată, cei mici le oferă proprietarilor ouă roșii. Este o frumoasă tradiție, despre care localnicii spun că ar avea sute de ani.
După ce se dau în scrânciob, băștinașii ciocnesc ouă cu tradiționalul: „Hristos a Înviat!".
„În fiecare an, așteptăm aceasta tradiție, fiindcă este frumoasă și distractivă. Ciocnim ouă, alergăm, ne dăm în scrânciob și este frumos”.
„Am venit cu ouă roșii de acasă și păstrăm acesta tradiție și o așteptăm în fiecare an”.
„Am devenit câștigătorul la cele mai multe ouă și am prins flori în păr la fete”.
Pentru a păstra tradiția și pentru a-i distra de sărbători pe cei mici, băștinașii continuă să construiască scrâncioburi.
„Am construit scrânciobul acesta anumit pentru nepoți. Eu, dacă m-am dat de 2 ori, dar ei vin în fiecare an. E o tradiție frumoasă, care se păstrează și nu numai la mine, mai sunt gospodari în sat care au făcut”, a spus Nichita Manea.
Oamenii din satele de la nordul țării spun că fac tot ce le stă în puteri, pentru a păstra frumoasa tradiție strămoșească și pentru a o transmite și copiilor, apoi - nepoților.
„Pe vremea mea, era unde și unde câte un scrânciob, dar acum, în sat sunt mai multe scrâncioburi. Noi trebuia să căutăm tot satul și nu găseam, dar tata ne făcea din ață atârna de-o creangă o scândurica și noi ne dam acolo. Nu vrem sa ne despărțim de tradițiile strămoșilor noștri și vin copiii din mahala, neamuri, nepoți”, a spus Lidia Manea.
Potrivit tradiției, cei care se dau în scrânciob în perioada sărbătorilor pascale au parte de noroc tot anul.