Politic

Ambasada Regatului Țărilor de Jos, inaugurată la Chișinău. Ministrul olandez de externe: Vom oferi asistență pentru a construi o Moldovă mai puternică și mai europeană

Republica Moldova își intensifică și aprofundează cooperarea cu Regatul Țărilor de Jos. O ambasadă a acestei țări fost deschisă oficial astăzi la Chișinău în cadrul vizitei întreprinse de ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra. Oficialul a dat asigurări că Regatul Țărilor de Jos va continua să ofere sprijin Republicii Moldova în reforma justiției, dezvoltarea economică, fortificarea capacităților de reziliență în contextul războiului hibrid purtat de Federația Rusă.

„Prezența unei ambasade în Republica Moldova ne va permite să intensificăm și să aprofundăm relațiile noastre cu Olanda practic în toate domeniile, evident că și în domeniul politic, economic, financiar. Am discutat angajamentul plenar al Republicii Moldova pe parcursul nostru european, am discutat despre modul în care avansăm spre implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Împreună cu regatul Țărilor de Jos lucrăm în implementarea acestor recomandări în mai multe domenii,” a menționat ministrul Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul Wopke Hoekstra a menționat că relațiile dintre Regatul Țărilor de Jos și Republica Moldova sunt la cel mai înalt nivel, dar odată cu deschiderea Ambasadei vor putea fi fructificate toate oportunitățile existente pe agenda bilaterală.

„Suntem dispuși să vă acordăm asistență, de exemplu, în sectorul justiției. Este foarte important să existe un sistem judiciar independent, să nu fie loc pentru corupție și acest lucru este adevărat pentru toate societățile. Suntem pregătiți să vă ajutăm , să fim parteneri de exemplu în domeniul economic. Suntem convinși că vom contribui la îmbunătățirea climatului de afaceri și atragerea investițiilor în Republica Moldova acest lucru va duce la un viitor mai bun pentru toți și acest lucru motivează Guvernul. Noi susținem agenda de reforme în domeniul justiției, combaterii corupției, securității energetice și cibernetice. În continuare vom oferi asistență pentru a construi o Moldovă mai puternică și mai europeană”, a remarcat Wopke Hoekstra.

Ministrul de Externe al regatului Țărilor de Jos a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova în consolidarea rezilienței în fața amenințărilor hibride din Federația Rusă.

„Am alocat fonduri pentru fortificarea capacităților în anii ce vor urma. Acum e foarte important pentru că agresiunea rusească a zdruncinat fundamentele păcii în Europa. Noi nu am văzut așa ceva din 1945. Este foarte important ca noi să fim împreună cu prietenii noștri pentru că Ucraina luptă pentru noi toți. În cel de-al 31 an de relații diplomatice noi suntem mai aproape ca niciodată. Noi suntem gata să sprijinim libertatea și democrația și supremația legii, protecția casei noastre comune. Viitorul nostru și viitorul Dvs. este cu siguranță în Europa”, a conchis Wopke Hoekstra.

Ministrul Nicu Popescu a precizat că în Republica Moldova sunt peste 150 de companii cu capital olandez și că autoritățile își propun să creeze condiții pentru a atrage mai multe investiții, să mărească volumul schimburilor comerciale cu Regatul Țărilor de Jos, să dezvolte cooperarea în domeniul IT și al agriculturii.

Nicu Popescu a adresat felicitări omologului său olandez cu ocazia Zilei Naționale a Regatului Țărilor de Jos, care va fi marcată pe 27 aprilie.

Discuțiile de astăzi de la Chișinău au fost o continuare a dialogului dintre cele două țări relansat acum un an la Chișinău în cadrul vizitei întreprinse de către prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos Mark Rutte.

Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Regatul Țărilor de Jos în iulie 1992. Cele două state au încheiate 21 de tratate și acorduri bilaterale, care reglementează domenii precum promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor; transportul internațional rutier; readmisia; evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale.

Regatul Țărilor de Jos acordă asistență Republicii Moldova prin intermediul Programului de cooperare economică cu Piețele în Curs de Dezvoltare (PSOM).

Republica Moldova beneficiază de programele CBI (Centrul de Promovare a Importurilor din Țările în Curs de Dezvoltare), care includ asistență tehnică, expertiză, organizarea expozițiilor de producție autohtonă în Regatul Țărilor de Jos.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult