Social

LIVE // Ceremonia de comemorare a victimelor pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903

La Chișinău sunt comemorate evenimentele Pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903, când au fost asasinați 49 de evrei, circa 500 au fost răniți, circa 2000 de familii evreiești au rămas fără adăpost și 1500 de prăvălii și case de evrei au fost ruinate.

**UPDATE 11:10 ** „În această zi, exact cu 120 de ani în urmă, a avut loc pogromul evreiesc. Pogromul a avut consecințe masive și pentru evreii din Basarabia, dar și pentru istoria mondială. În aceste zi ne amintim de numărul victimelor: 49 de morți, sute de răniți, mii de case în ruine. Evenimentele din Chișinău au cutremurat toată lumea civilizată. Semnificația istorică a pogromului din Chișinău din 1903 este că a fost prima, în secolul XX, o astfel de manifestare masivă a antisemitismului, îndreptată spre distrugerea fizică a evreilor”, a declarat președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexandr Bilinkis.

**UPDATE 10:32 ** „Eu știu că împreună, când am ales locul unde să ne întâlnim, am discutat mult. Ne aflăm în acest parc, care mulți nu știu, dar a fost cimitir evreiesc. Anume din acest considerent am ales să venim aici, deoarece și victimele pogromului sunt aici. Sper ca toate evenimentele pe parcursul zilei să ne poată permite să abordăm problema la modul serios, pentru toleranță, pace, ca să trăim de comun cu toată lumea. Și de pare că inclusiv natura, un pic ploios, se aliniază la dispoziția pe care o avem cu toții”, a declarat primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

UPDATE 10:20 „Acele atrocități au șocat nu numai populația Chișinăului, ci și întreaga comunitate internațională și evreiască, prin cruzimea și durerea care a avut loc aici. Și atenție, totul a început de la un fals. Dacă am traduce în limbajul actual, am spune de la un fake. Și cum spune Scriptura, cuvântul poate să înnobileze, dar poate să producă și o tragedie adevărată. Sigur că în ziua de azi, privind înapoi, înțelegem cât de important e să păstrăm memoria acelor victime și să facem tot posibilul pentru a nu permite ca la această distanță de timp, ca cineva să-și mai permită să riște cu astfel de acțiuni. Nu există nicio ideologie în lumea asta care ar merita viața unui om și, desigur, rolul autorităților este unul crucial. Pentru cei care nu știu, autoritățile țariste de atunci au intervenit tocmai peste trei zile, era o complicitate clară. Responsabilitatea noastră este să păstrăm și să transmitem generațiilor nostre cât de importantă este pacea”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pogromul evreiesc a avut loc la Chișinău pe 6-7 aprilie 1903 (19 – 20 aprilie, conform calendarului pe stil nou). În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei.

Pogromul a fost un punct de cotitură pentru mulți evrei din Imperiul Rus, care au simțit cele întâmplate drept o profundă umilință.

Mulți au părăsit țara, alții au rămas și i-au susținut pe activiștii evrei care creau unități de autoapărare.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult