Slusari: Comisia Situații Excepționale are dreptul și chiar este obligată să numească o nouă administrație la Air Moldova
În perioadă stării de urgență, autoritățile trebuie să intervină pentru a identifica soluții privind activitatea companiei aeriene, Air Moldova, după ce operatorul aerian național a anulat mai multor zboruri din motive financiare. Opinia aparține fostului vicepreședinte al Legislativului, Alexandru Slusari, care susține că, în condițiile actuale, Comisia Situații Excepționale are dreptul și chiar este obligată să numească o nouă administrație la Air Moldova.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că anularea zborurilor în perioada sărbătorilor, cănd există un flux sporit de pasageri, reprezintă o diversiune a grupării conduse de către oligarhul fugar, Ilan Șor.
„Timp de cinci ani, la întreprinderea de stat Air Moldova, a avut loc creșterea artificială a ritmului de cheltuieli în raport cu cel al veniturilor, în rezultatul cărora a fost compromisă în totalitate viabilitatea întreprinderii. Suma datoriilor a ajuns la aproape 1,300 de miliarde. După asta, în toamna 2018, câteva persoane cu cetățenia rusă din anturajul lui Șor, cu 50 de milioane de lei în geantă, care prin schema obscură au fost transferați de la o compania națională de asigurări, au obținut control asupra întreprinderii strategice”, susține Slusari.
Potrivit lui Slusari, în condițiile actuale, Comisia Situații Excepționale are dreptul și chiar este obligată să inițieze o investigație complexă pentru ultimii ani, dar și să numească o nouă administrație la Air Moldova. De asemenea, fostul deputat precizează că Procuratura are datoria să informeze societatea despre mersul anchetei și despre pretinsul concurs de privatizare din 2013, în care au fost încălcate mai multe norme ale legislației.
Pe 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău a trecut integral în gestiunea statului după ce, în 2013, acesta a fost primit în concesiune de compania Avia Invest.
În ultima lună, Air Moldova a anulat mai multe zboruri, invocând motive financiare și deficiență de flotă. Ultimul anunț a fost făcut vineri, pentru zborurile planificate între 21 și 25 aprilie.
Administrația companiei a lansat negocieri cu potențiali investitori, pentru a depăși perioadei de criză. Joi, angajații Companiei au depus o petiție prin care au solicitat intervenția președintei Maia Sandu, pentru a evita falimentul operatorului național Air Moldova.
Autoritățile au informat că instituțiile statului monitorizează situația și vor veni cu informații.