Externe

Franța își exprimă „consternarea” după declarațiile ambasadorului chinez, care a negat suveranitatea fostelor țări sovietice

Franța și-a exprimat „consternarea” după declarațiile ambasadorului chinez în Franța, care a negat suveranitatea țărilor rezultate din Uniunea Sovietică și a pus sub semnul întrebării apartenența Peninsulei Crimeea la Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

Agerpres
Sursa: Agerpres

Lu Shaye a declarat pentru postul francez de informații LCI ca țările fostei URSS „nu au statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional pentru a concretiza statutul lor de țară suverană”.

Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus:

„Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hrușciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Diplomatul chinez a îndemnat să se renunțe la disputele cu privire la problema frontierei post-sovietice.

„În prezent, cel mai urgent lucru este să oprim, să ajungem la încetarea focului” între Rusia și Ucraina, a spus el.

Ministerul francez de Externe a indicat într-un comunicat că a „luat cunoștință cu consternare” despre aceste remarci, cerând Chinei „să spună (dacă acestea) reflectă poziția sa, ceea ce sperăm să nu fie cazul”.

Ucraina a fost recunoscută internațional „în interiorul frontierelor incluzând Crimeea în 1991 de către întreaga comunitate internațională, inclusiv China, la căderea URSS, ca nou stat membru al Națiunilor Unite”, a insistat Parisul, amintind că anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 este „ilegală conform dreptului internațional”.

Dacă Beijingul susține oficial că este neutru, președintele chinez Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă și nici măcar nu a vorbit la telefon, până în prezent, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În schimb, el a vizitat recent Moscova pentru a-și reafirma parteneriatul cu președintele rus Vladimir Putin, arătând mai repede ca un front anti-occidental.

În timpul unei vizite în China la începutul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să „readucă Rusia la rațiune” față de Ucraina și l-a îndemnat să nu livreze arme Moscovei.

Cei doi șefi de stat au dat publicității o declarație comună în care s-au angajat să „susțină orice efort în favoarea restabilirii păcii în Ucraina”.

Citește mai mult