Politic

Reuniunea CAE la Luxemburg // Bogdan Aurescu se va referi la obținerea acordului politic al UE pentru sancționarea celor ce vor să destabilizeze Republica Moldova

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, se va referi la cele mai importante evoluții privind sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova în cadrul reuniunii miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Luxemburg, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România.

MAE
Sursa: MAE

„În cadrul discuțiilor privind Republica Moldova, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, se va referi la cele mai importante evoluții privind sprijinul UE pentru Republica Moldova: obținerea acordului politic referitor la crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, propunere lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din februarie; adoptarea deciziei de creare a Misiunii civile de Parteneriat UE în Republica Moldova, susținută puternic de România, misiune care va contribui la creșterea rezilienței și securității acestei țări, respectiv continuarea asistenței în sectorul de apărare, acordate de UE Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace”, mai arată sursa citată.

Potrivit unui comunicat MAE, miniștrii de externe europeni vor avea discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin videoconferință a ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, și implementarea Planului de Acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe.

„Referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar și va menționa elemente de actualitate cu privire la sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de România, precum și în legătură cu desfășurarea, la București (12 - 13 aprilie), a primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre, co-organizată împreună cu Ucraina, respectiv a celei de-a doua reuniuni trilaterale România - Ucraina - Republica Moldova, găzduite de ministrul Bogdan Aurescu”, se arată în comunicatul MAE al României.

Luni, 24 aprilie, miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE se reunesc la Luxemburg în cadrul Consiliului Afaceri Externe. Situația din R.Moldova va fi discutată în cadrul chestiunii cu privire la consecințele geopolitice ale războiului de agresiune al Rusiei.

Amintim că ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a cerut în februarie UE să îi sancționeze pe oligarhii și politicienii corupți care sub influența Rusiei încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. Numele celor care ar putea fi vizați de noul regim de sancțiunile deocamdată nu au fost făcute publice.

În octombrie 2022, SUA i-au sancționat pe Ilan Șor pentru periclitarea alegerilor moldovene în interesul Rusiei și pe Vladimir Plahotniuc pentru corupție sistemică. Ulterior, în decembrie, Marea Britanie, de asemenea, a impus sancțiuni împotriva lui Șor și Plahotniuc.

În martie, în Comisia Europeană se discuta despre implementarea unui nou regim de sancțiuni pentru indivizii care vor să destabilizeze R. Moldova.

Citește mai mult