Diaspora

Proiecte pentru diaspora, discutate de Igor Grosu cu omologii săi din Portugalia și Italia

În marja Conferinței președinților de parlament ai statelor membre ale Uniunii Europene, ce se desfășoară la Praga (Cehia), șeful Legislativului de la Chișinău a avut întrevederi cu vicepreședinta Parlamentului Portugaliei, Edite Estrela și președintele Camerei Inferioare a Parlamentului Italiei, Lorenzo Fontana. Discuțiile s-au axat în mod special pe dezvoltarea cadrului juridic bilateral cu aceste state pentru a spori măsurile de protecție socială a cetățenilor moldoveni stabiliți în Portugalia și Italia.

Igor Grosu // Facebook.com
Sursa: Igor Grosu // Facebook.com

„Le-am vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova și progresele înregistrate în implementarea recomandărilor Comisiei Europene, precum și alinierea la acquis-ul comunitar. Am reconfirmat angajamentul Republicii Moldova de a avea instituții ale statului puternice, care să acționeze independent, dând dovadă de integritate și profesionalism. Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost comunitățile de moldoveni stabiliți în Portugalia și Italia. Republica Moldova având un număr mare de moldoveni în aceste două țări. Astfel, am convenit să continuăm eforturile pentru a îmbunătăți cadrul juridic, dar și alte proiecte în beneficiul conaționalilor noștri”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, aproximativ 250.000 de cetățeni moldoveni se află în Italia și 26 .000 în Portugalia.

Citește mai mult