Politic

Declarație semnată la Praga: UE trebuie să continue susținerea proactivă a procesului de aderare a Republicii Moldova

Uniunea Europeană și statele membre trebuie să continue susținerea proactivă a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE. Acest lucru este stipulat în declarația comună adoptată la Conferința Președinților Parlamentelor Uniunii Europene, care a avut loc la Praga. La eveniment a participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, alături de alți peste 50 de speakeri, precum și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

parlament.md
Sursa: parlament.md

În cadrul discursului său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre situația actuală din Republica Moldova, în contextul consecințelor provocate de războiul din Federația Rusă asupra Ucrainei, care vizează inclusiv sectorul energetic.

„Republica Moldova, pe lângă multiplele crize din ultimii ani, se confruntă cu tentative hibride și directe de destabilizare a procesului de reforme și punerea în pericol a puterii democratice. Chiar și așa, noi am reușit să menținem securitatea internă și să accelerăm reformele cu scopul de a consolida rezistența țării în general. Moldova a pornit pe calea spre UE. Suntem în plin proces de a apropia legislația și practicile Uniunii Europene, aplicând recomandările Comisiei Europene. Pentru anul 2023, prioritatea noastră imediată este să obținem decizia unanimă de a lansa discuțiile cu privire la negocieri până la sfârșitul lui 2023”, a adăugat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit unui comunicat al Legislativului.

În document este stipulată susținerea față de deciziile Comisiei Europene de a acorda Republicii Moldova, Ucrainei și Bosniei și Herțegovinei statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană și statutul de candidat potențial Georgiei. În context, se menționează că, în ciuda situației internaționale actuale, Uniunea Europeană trebuie să continue să susțină procesele de integrare a acestor state printr-un dialog regulat și aprofundat, luând în considerare progresele înregistrate în implementarea reformelor-cheie și îndeplinirea condiționalităților.

De asemenea, prin declarația adoptată, participanții la Conferința Președinților Parlamentelor Uniunii Europene condamnă războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. În document se menționează că acest război a arătat importanța interconexiunilor UE cu alte state în domeniile securității, stabilității și prosperității. Declarația adoptată se referă și la importanța rețelei de colaborare interparlamentară. Republica Moldova participă pentru prima dată la Conferința Președinților Parlamentelor Uniunii Europene, în calitate de țară candidat la aderarea la UE, se menționează în comunicatul Legislativului.

Citește mai mult