O nouă intervenție de succes la Institutul de Medicină Urgentă: O femeie a fost salvată după 75 de zile de terapie intensivă
O nouă intervenție chirurgicală cu final fericit! O pacientă cu o formă severă de pancreatită acută a fost salvată de medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală, după 75 de zile de terapie intensivă. După luni de calvar, medicii au reușit să-i dea o șansă la viață, iar săptămâna trecută, femeia s-a întors acasă la soț și la cei doi copii.
Victoria Pînzari, în vârstă de 36 de ani, a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă în luna ianuarie. Femeia spune că nu a dat atenție durerilor și simptomelor pe care le avea, deoarece era preocupată de fiul său minor, internat în spital.
„Cu o zi înainte, am avut așa o înțepătură în spate. Credeam că din cauza nervilor, a stresului, că copilul repetat se îmbolnăvise peste o săptămână. A doua zi, a început iarăși o durere insuportabilă Am venit aici, la urgență. A doua zi, am fost operată”, spune Victoria Pînzari.
A urmat calvarul vieții sale. Timp de două luni și jumătate a stat la terapie intensivă. În această perioadă, a suportat 10 intervenții chirurgicale.
„Am fost o perioadă inconștientă, toate organele erau afectate. Nu funcționa nimic, am fost alimentată și ținută artificial la mai multe aparate, am avut o trahiostomă, pentru a-mi da aer la plămâni. Medicii, practic, nu-mi dădeau nicio șansă la viață, dar am ieșit, totul este bine și mulțumim tuturor care au luptat pentru viața mea”, spune pacienta.
Apropiații n-au părăsit-o nici pentru o clipă în momentele grele.
„A fost o perioadă destul de grea, mai ales primele zile, când a fost internată în spital, când veneam în secție îmi spunea că starea se agravează pe zi ce trece”, mărturisește soțul pacientei, Viorei Pînzari.
Pentru a salva viața acestei femei, au luptat zeci de medici și asistente medicale.
„A fost o muncă activă, începând cu prima zi și terminând cu ultima zi, până la transferul în secție. Dis-de-dimineată, se începea cu consiliumuri, cu întruniri ale echipelor, cu deciziile ulterioare. 01.52 Toate organismele cu importanță vitală au fost menținute”, a declarat anesteziologul-reumatolog, Olga Gherasim.
Viața pacientei a fost salvată datorită echipamentelor de ultimă generație, pe care le are în dotare Institutul de Medicină Urgentă, dar și grație profesionalismului medicilor.
„Noi am fost dotați cu echipament destul de sofisticat. În trecut, când nu l-am avut, pacienții aceștia decedau mai mult de 50 de procente. Severitatea este foarte mare la pancreonecroză, dacă nu ai cum să-l susții tehnologic, nu poți să salvezi pacientul”, a declarat șeful departamentului terapie intensivă, IMU, Sergiu Cobîlețchi.
Potrivit Ministerului Sănătății, pacienta a beneficiat gratuit de toate serviciile medicale necesare datorită poliței de asigurare, costul acestora fiind de peste un milion de lei. Anual, la Institutul de Medicină Urgentă sunt efectuate circa 22 de mii de intervenții chirurgicale de urgență și programate.