Premierul, în vizită la Orhei: Guvernul împreună cu Banca Națională are sarcina să diminueze inflația
Modernizarea localităților, condiții mai bune pentru săteni, dar și dezvoltarea mediului de afaceri. Acestea au fost subiectele discutate astăzi de premierul Dorin Recean, aflat într-o vizită în raionul Orhei. Prim-ministrul a vizitat mai multe afaceri și a vorbit cu oamenii din regiune despre problemele cu care se confruntă.
Vizita în raionul Orhei a premierului Dorin Recean a început din satul Peresecina, unde Petru Zestrea gestionează o întreprindere modernă de construcție a instalațiilor din fier și aluminiu. Este o afacere inițiată în anul 2010, datorită unor investiții italiene, și este specializată în confecționarea serelor pentru legume și flori, dotate cu tehnologii de ultimă oră.
„Noi trebuie să negociem în continuare cu Uniunea Europeană ca să scoatem taxele și sunt bariere, din astea tehnice. Atunci, va fi mai ușor și veți fi competitivi pe piața românească”, a accentuat premierul.
„Fără muncă și sacrificii nu o să producem”, susține Petru Zestrea, director companie.
Premierul și-a continuat vizita în satul Camencea, comuna Donici, unde se construiește o rețea de aprovizionare a locuitorilor cu apă potabilă. Proiectul, pentru care Guvernul a alocat 6,6 milioane de lei, face parte din programul „Satul european”.
„Lucrările s-au început la 1 noiembrie 2022. 104 gospodării sunt conectate cu fântână”, precizează Serghei Guzun, primarul satului Camenca.
Sătenii susțin că vor avea la ei acasă condiții mai bune.
„O să avem permanent și o să fie apa mai pură, mai de la adâncime. Sperăm că totul o să fie bine”. „Toți au nevoie de apă”. „Fiecare vrea să aibă condiții.-Încotro ne îndreptăm?- Spre Europa”.
Dorin Recean a mers și în localitatea Teleșeu, unde un cuplu format dintr-o moldoveancă și un american, construiesc un complex agroturistic ecologic. Aaron Butacov susține că are cinci afaceri dezvoltate în Republica Moldova și că ar mai vrea să pună pe roate câteva. Totuși, procesele birocratice îi dă mari bătăi de cap.
„Cea mai mare este laboratorul. Sunt un investitor. Avem și altele, planificăm să construim mai multe. Cu cât mai simplu va fi să le construim, cu atât mai multe voi face”, a afirmat bărbatul.
„Ceea ce trebuie să facă Guvernul, este să simplifice regulile pe cât este posibil și să oferim finanțare”, a replicat Dorin Recean.
Premierul a mers și în orașul Orhei, unde a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale, dar și cu locuitorii raionului. Unul dintre aceștia s-au plâns că pe o porțiune de drum impracticabilă, cu o lungime de 900 de metri, între localitățile Podgoreni și Zahoreni. Potrivit lui, pe acest tronson, care s-ar afla în gestiunea Consiliului Raional Orhei, au avut loc mai multe accidente rutiere.
„Este regretabil faptul că oamenii din localitate suferă. Dacă nu ești cu partidul respectiv din raion, nu îți dă un bănuț”, susține un localnic. „Eventual, trebuie să intervenim într-o formă sau alta peste aceste nedreptăți și peste abuzuri”, i-a răspuns prim-ministrul.
Profitând de ocazie, oamenii s-au plâns de tarifele mari la energie electrică și gazele naturale.
„Guvernul are sarcina ca împreună cu Banca Națională să diminuăm inflația. Noi, prin politicile fiscale, ei prin politicile monetare. Noi trebuie să găsim resurse și le găsim pentru a compensa parțial aceste creșteri de prețuri”, a declarat Dorin Recean.
De la învestirea în funcție a lui Dorin Recean, pe 16 februarie curent, aceasta este a cincea sa vizită în teritoriu.