Politic

Adunarea Generală a Judecătorilor: Patru magistrați au fost aleși în componența CSM

Magistrații s-au reunit astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor, unde urmează să continue dezbaterile pe marginea alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Președinta interimară a CSM, Nina Cernat, a declarat că ședința este deliberativă. La eveniment participă și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

ipn
Sursa: ipn

UPDATE 16:30 După șase ore de discuții și deliberări, judecătorii și-au ales reprezentanții în CSM. Magistrații Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Sergiu Caraman și Maria Frunze au fost aleși vineri, 28 aprilie în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor în calitate de membri permanenți ai CSM. Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru a fost aleasă mebru supleant.

Vasile Șchiopu a acumulat 220 de voturi, Ioana Chironeț – 215 voturi, Maria Frunze – 158 voturi, Sergiu Caraman – 185 voturi, iar Livia Mitrofan – 148 voturi.

Pe lista candidaților pentru funcția de membru în CSM au fost incluși judecătorii care au promovat evaluarea în fața Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

UPDATE 11:05 Anatolie Țurcan a fost revocat din funcția de președinte al ședinței Adunării Generale a Judecătorilor cu votul a 188 de magistrați prezenți la ședință. Ghorghe Balan s-a retras din funcția de secretar al ședinței.

Peste 300 de judecători s-au adunat astăzi la Adunarea Generală a Judecătoriilor din cei aproximativ 400 care activează în sistem, un număr suficient pentru cvorum. Pe ordinea de zi este subiectul alegerii membrilor permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii. Asta după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința din 17 martie, decizie criticată de autorități și societatea civilă.

Amintim că în aprilie 2022, a fost lansată o procedură de evaluare a magistraților, prin crearea unei Comisii independente, cunoscută drept Comisia prevetting.

Aceasta a selectat 5 candidați pentru funcția de membru al CSM, dar deciziile sale au fost contestate de magistrați, iar la întrunirea din 17 martie au amânat luarea unei decizii.

Precizăm că, noul Consiliu Superior al Magistraturii urmează să fie format din 12 membri: șase din rândul judecătorilor, iar șase non-judecători, aleși de Parlament.

În prezent CSM activează în componență de patru membri dintre care trei sunt non-judecători aleși în urma desfășurării concursului de evaluare a Comisiei Pre-vetting.

Doar cinci judecători din 23 de candidați la funcții în CSM, au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting: Livia Mitrofan și Maria Frunze, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Ioana Chironeț, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni. Potrivit Comisiei aceștia corespund criteriilor de integritate etică și financiară.

Citește mai mult