Electorala

La Comrat sunt făcute ultimele pregătiri pentru alegerile bașcanului

Duminică, locuitorii autonomiei găgăuze vor ieși la vot pentru a-și alege bașcanul dar și deputații din circumscripțiile electorale din Vulcănești și Cioc-Maidan. Iar, astăzi, în regiune este ziua tăcerii. Comisia Electorală Centrală atenționează candidații că este interzisă desfășurarea și reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală. Iar Consiliul Electoral de la Comrat anunță că pregătirile pentru scrutinul de duminică au ajuns pe ultima sută de metri.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Pe parcursul zilei de astăzi au fost repartizate buletinele de vot pentru scrutinul de duminică, tipărite în trei limbi: română, rusă și găgăuză, și amenajate cele 65 de secții de votare.

„Suntem din satul Bujac, biroul electoral nr.36. Am primit 490 de buletine de vot. Totul este bine organizat, operativ. Buletinele vor fi numărate, împachetate, sigilate și puse într-un seif. Mâine vom primi alegătorii noștri”, spune președinta secției de votare nr.36, Natalia Terzi.

„Satul Chirsova, secția de votare nr.48. Noi avem 2000 de alegători. Ne gândim că o bună parte dintre ei vor participa la scrutin. La noi, de regulă votează până la 1500 de alegători. O să vedem cum va fi de această dată”, spune președinta secției de votare nr.48, Ecaterina Arabadji.

„Suntem din satul Cotovscoe, raionul Comrat, secția de votare nr.56. După listă avem peste 400 de alegători. Astăzi pregătim totul pentru scrutin. Am primit buletinele de vot, o să sigilăm urnele de vot. Suntem gata să deschidem mâine de la 7 dimineața secția de votare”, spune președintele secției de votare nr.56, Serghei Velicicov.

„Tipografia Centrală a tipărit 93451 de buletine de vot pentru alegerea bașcanului și alte 5314 pentru alegerea deputaților din circumscripții. Buletinul de vot pentru alegerea bașcanului are o culoare verde deschis, iar celelalte una crem. Astăzi a fost organizată distribuirea buletinelor de vot și toate cele necesare”, menționează președinta Consiliului Electoral Central de la Comrat, Iana Covalenco.

Responsabilii dau asigurări că secțiile de votare vor fi deschise la ora 7 dimineața și se vor închide la 9 seara. Ulterior, va începe numărarea voturilor. Pentru ca alegerile pentru funcția de bașcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegători. În autonomia găgăuză sunt înregistrați peste 92 de mii de cetățeni cu drept de vot. La alegerile de duminică sunt acreditați 70 de observatori internaționali. În lupta pentru funcția de bașcan s-au înscris opt candidați, iar câștigătorul va obține un mandat de patru ani.

Citește mai mult