Cultură

La Muzeul Național al Literaturii Române din capitală a avut loc un eveniment de evocare a creației regretatei pictorițe Eleonora Romanescu

Expoziția de artă plastică „Culori și scriitori: Eleonora Romanescu” a fost o inedită comuniune a artelor, a evocărilor despre cea care a fost și rămâne marea doamnă a picturii. Evenimentul expozițional, care a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române, a fost important și prin lansarea albumului „Eleonora Romanescu”, un adevărat monument al trăirii artistei prin și pentru artă.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Muzica clasică, atât de îndrăgită de regretata Eleonora Romanescu, lucrările pline de lumina și frumusețea meleagului erau demult așteptate la muzeu.

„Ne gândeam de vreo doi ani să facem o expoziție dedicată Eleonorei Romanescu și iată că astăzi se întâmplă cu un prilej foarte frumos - lansarea albumului „Eleonora Romanescu”. Ținem foarte mult la unirea artelor. Împreuna fac o armonie tare frumoasă, artele și oamenii, bineînțeles”, menționează , directoriul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

Albumul și lucrările artistei au oferit publicului constatări inedite.

„Am observat cu surprindere că Eleonora Romanescu semna lucrările în 1972 cu grafie latină. Adică se putea și atunci, discret, dar se putea. Era și un act de curaj, cu siguranță. Daca am fi avut mai mulți curaj, atunci poate că și situația era alta, fiindcă dacă semnau toți...”, spune scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu.

În unul dintre portretele expuse, dar și în filele Albumului este poeta Călina Trifan. Atunci, în 2001, când a pozat, a fost una dintre întâlnirile memorabile cu Eleonora Romanescu, spune scriitoarea.

„Mi-a recitat din Eminescu, mi-a pus muzică clasică. Am realizat chiar unul dintre interviurile mele de mare succes cu doamna Romanescu”, menționează Călina Trifan.

Eleonora Romanescu s-a format în preajma altui mare pictor - Igor Vieru.

„Și Igor Vieru i-a spus următoarele: Eleonora, tu ești îndrăgostită de natură, ești îndrăgostită de culorile neamului și pământul nostru. Asta este vocația și chemarea ta! Și ea a rămas fidelă acelui sfat și a devenit o maestră care și-a dedicat întreaga viață artei”, subliniază scriitorul Vladimir Beșleagă.

Eleonora Romanescu s-a născut la 26 aprilie 1926 la Leușeni, raionul Telenești. A trăit cu har și demnitate în pofida timpurilor. Pictorița s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019.

Citește mai mult