Șeful IGP: Persoanele care vor purta sau comercializa simboluri interzise, inclusiv pe 9 mai, vor fi amendate
Simbolurile neoimperiale rusești, inclusiv panglica bicoloră negru-oranj, numită și „Sfântul Gheorghe", dar și literele „Z" și „V", care se asociază cu agresiunea Rusiei în Ucraina sunt interzise. Oamenii legii vor documenta și amenda persoanele care vor purta sau comercializa aceste simboluri interzise la evenimentele publice, inclusiv în ziua de 9 mai. Avertizarea a fost făcută, în cadrul unui briefing, de către seful poliției, Viorel Cernăuțeanu, care a precizat că panglica poate fi purtată doar împreună cu medalii.
„Această panglică bicoloră este simbolistica unei agresiuni militare, fapt ce este interzis comercializarea, purtarea acestui obiect. Pornind de la recomandările Comisiei de la Veneția, se declară că autoritățile Republicii Moldova sunt îndreptățite să argumenteze că afișarea simbolurilor afișate de forțele ruse în război produc un pericol iminent de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale”, a spus Cernăuțeanu.
Întrebat dacă pe teritoriul țării, poliția a documentat cazuri care au constatat confecționarea acestei panglici. Șeful poliției a comunicat că în majoritatea cazurilor aceasta a fost importată de peste hotare.
*„Acolo unde vorbim de panglica bicoloră, daca nu e parte a unei medalii, ea este interzisă, la fel și simbolurile Z și V. Toți cetățenii să se conformeze cerințelor organelor de forță, astfel încât să nu cadă pradă provocărilor din afară sau venite de la persoane interesate, ca ulterior să poarte răspundere”, a spus șeful IGP.
Curtea Constituțională a decis, în urma examinării sesizărilor unor deputați socialiști, că panglica bicoloră negru-oranj poate fi purtată și confecționată pe teritoriul țării, cu condiția ca aceasta să nu fie utilizată pentru a justifica sau glorifica acțiunile de agresiune militară, crimele de război sau crimele împotriva umanității.
Amintim că modificările aprobate acum un an de Legislativ, a fost interzisă confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Ulterior, Comisia de la Veneția a considerat legitime modificările operate de Parlament.
Potrivit legii, cetățenii riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 18 mii până la 30 de mii de lei.