Social

Pacienții oncologici primari vor sta mai puțin la rând pentru a beneficia de servicii de diagnosticare

Pacienții oncologici primari vor sta mai puțin la rând pentru a beneficia de servicii de diagnosticare precum: tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară. Începând cu data de 2 mai, programarea pacienților oncologici primari la servicii medicale de înaltă performanță este efectuată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină care va verifica prescrierea corectă a biletelor de trimitere de către prescriptor și va programa nemijlocit pacienții pentru efectuarea investigațiilor necesare.

Datele sistemului informațional automatizat de programare la servicii de diagnosticare de înaltă performanță arată că durata de așteptare a pacientului oncologic primar pentru efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei rezonanțe magnetice nucleare este în creștere, în primele luni ale anului în curs, comparativ cu 2022. Cauzele ar fi în primul rând numărul mare de prescrieri de investigații neargumentate și suspendarea activității unor prestatori de servicii, susțin responsabilii de la CNAM.

„Este vorba de serviciile care sunt un pic mai costisitoare și se prescriu într-un număr mult mai mare decât cel care a fost prognozat. Un exemplu. Într-un centru de sănătate un medic de familie a prescris pe parcursul a trei luni peste 120 de rezonanțe magnetice nucleare, ceea ce pentru un sat cu o populație de 3 mii de locuitori este extraordinar de mult”, a declarat directorul general CNAM, Ion Dodon.

În cadrul CNAM a fost creat un serviciu special care va monitoriza prescrierile și respectiv va efectua nemijlocit programarea pacientului oncologic primar din cadrul Institutului Oncologic la servicii de rezonanță magnetică nucleară și tomografie computerizată. Programarea de către CNAM va fi efectuată în regim pilot în perioada mai-septembrie 2023.

Pacientul oncologic primar este acel pacient care vine pentru prima dată la Institutul Oncologic și este luat în evidență cu patologie oncologică, adică cu cancer verificat morfologic. Aici urmează să-i fie stabilit stadiul maladiei sau gradul de răspândire al ei prin efectuarea tomografiei computerizate sau rezonanței magnetice nucleare, susțin specialiștii.

*„Investigații care în Institutul Oncologic nu se fac și timpul de așteptare era destul de lung, depășea o lună și jumătate, chair ajungeam la două luni. Medicul specialist de profil face bilet de trimitere acest bilet de trimitere este trimis la CNAM care ne verifică într-un fel pe noi dacă pacientul corespunde criteriilor anunțate mai sus. Aici va fi implementat mecanismul de pilotare și în caz dacă avem succes probabil se va răspândi pe întreg sistemul de sănătate pentru toți medicii oncologi din raioane.

Anul trecut, la Institutul Oncologic au fost înregistrate peste 9 mii 700 de cazuri noi de cancer. În prezent, în evidența Institutului se află peste 66 de mii de pacienți diagnosticați cu diverse forme de cancer.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult