Social

Dosarul pe numele lui Vlad Filat bate pasul pe loc. Procurorii au cerut citarea unui martor din SUA

Dupa o pauză de o lună, astăzi, a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul penal, intentat fostului premier, Vlad Filat, acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii au cerut instanței să trimită o comisie rogatorie în Statele Unite, pentru a cita un martor, dar solicitarea a fost respinsă de magistrații de la Judecătoria Chișinău, care examinează cauza.

realitatea.md
Sursa: realitatea.md

Fostul premier Vlad Filat a fost însoțit de trei avocați la ședință de judecată, în cadrul căreia acuzarea a prezentat probele. Este vorba despre un dosar, transmis în judecată încă în 2019, dar care bate pasul pe loc. Procurorul de caz, Nadejda Busuioc, a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, dar Vlad Filat a respins acuzațiile, care i-au fost aduse anterior și potrivit cărora fostul prim-ministru ar face tot posibilul pentru tergiversarea dosarului.

„Am avut o perioadă lungă de pandemie. Din partea apărării nu a fost nicio cerere de amânare nemotivată. Singurele cereri de amânare din partea apărării au fost pe motivul stării mele de sănătate. Am fost bolnav și boala destul de gravă”, a spus Vlad Filat.

Fostul premier, Vlad Filat, este învinuit că, în anul 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, realizând transferuri cu ajutorul unui intermediar, cu care se afla în relații de afinitate.

În campania electorală pentru parlamentarele din noiembrie 2014, Filat ar fi încheiat un contract de asistență pentru un partid politic cu o companie de consultanță din Washington, Statele Unite. Pentru aceste servicii, el ar fi achitat către compania nerezidentă suma totală de peste 12 milioane de lei.

Transferurile ar fi fost făcute din conturile companiilor gestionate de intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare, care ar fi fost obținute de la Banca de Economii prin acte de corupție.

Potrivit probelor acumulate, banii ar fi fost primiți de către Filat ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă. Infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari se pedepsește în țara noastră cu până la 10 ani de pușcărie.

Amintim că, în toamna anului 2015, fostul premier a fost reținut pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general, Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunț al lui Ilan Șor. Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani și două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult