Aderare UE

Măsuri de securitate sporite în ziua când 50 de lideri de state vor veni în Republica Moldova. Ce spun oamenii din Bulboaca

Mai puțin de o lună a rămas până la Summitul Comunității Politice Europene. Până atunci, autoritățile au în vedere mai multe măsuri de securitate. Astfel, spațiul aerian va fi închis, parcarea din Aeroportul Internațional Chișinău va lucra în regim special, iar străzile vor fi monitorizate de polițiști.

ZDG
Sursa: ZDG

Toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise, pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova, în perioada 1 iunie, ora 00:00, până pe 2 iunie, ora 07:00, excepție făcând aeronavele oficialilor. Spațiul aerian va fi închis, în contextul Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie, în Republica Moldova. În cazul dronelor civile, interdicția de zbor începe din data de 31 mai. 00.28

Totodată, cei care intenționează să vină la aerogară trebuie să știe că accesul către parcare va fi interzis, nu doar în ziua summitului.

„Începând cu 15 mai, parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău va activa în regim special, până în data de 25 mai. Mai exact, accesul către etajele inferioare va fi interzis. Etajul superior va fi disponibil pentru parcare, însă doar până pe 25 mai. Astfel, până în data de 2 iunie, accesul în parcarea Aeroportului va fi restricționat totalmente”, afirmă Victoria Pădure, reporter Moldova 1.

În perioada summitului, poliția va suplini numărul angajaților în toate spațiile publice din Chișinău, iar pentru a fluidiza traficul rutier, se vor intensifica patrulările. Cetățenii sunt îndemnați să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi rugați de oamenii legii să se legitimeze.

Am mers și în satul Bulboaca, din Anenii Noi, acolo unde va avea loc evenimentul de anvergură. Aici, muncitorii lucrau de zor la reparația drumurilor. În ziua evenimentului, localnicii nu vor avea voie să-și părăsească locuințele, fără a informa oamenii legii. Ei spun, însă, că acest lucru nu-i deranjează. Ba dimpotrivă, potrivit lor, este o mare onoare faptul că la ei în sat se organizează așa o întrunire.

„Mă bucur foarte mult că ne-au ales pe noi, anume Bulboaca să fie centru al Europei măcar pentru câteva zile. Sunt bucuros. Consider că este o responsabilitate mare și pentru guvernarea de astăzi, și pentru noi ca populație. Și dacă o să trebuiască să fim restricționați puțin măcar în perioada asta de petrecere a summitului. Nu cred că asta o să fie o problemă mare”. „Nu ne deranjează deloc. Ne bucurăm. Mai vine lumea și pe la noi, nu numai prin alte părți. E o mândrie mare și sperăm toți ca va fi spre binele poporului”. „O să răbdăm totul până va fi totul bine. Ca prima dată în sat la noi, îmi pare bine. Iată se fac drumurile”. „Nu toate satele și nu toți au așa oportunitate ca noi, să vină în sat acest summit. Clar că o să fie restricții”.

Summitul Comunității Politice Europene se va desfășura pe teritoriul unui castel din localitatea Bulboaca.

Citește mai mult