Eurovision

Cum funcționează votul la Eurovision Song Contest și cum puteți contribui la determinarea câștigătorului

Cum funcționează votul la Eurovision Song Contest și cum puteți contribui la determinarea câștigătorului? Pe scurt, pentru desemnarea câștigătorului, toate țările participante acordă puncte pieselor preferate. Țara care acumulează cele mai multe puncte în marea finală obține trofeul și onoarea de a găzdui următoarea ediție a concursului.

Totuși, lucrurile sunt un pic mai complicate decât atât. Marți, 9 mai, și joi, 11 mai, au loc semifinalele Eurovision Song Contest pentru a stabili țările care se califică în marea finală de sâmbătă, 13 mai.

Pentru asigurarea corectitudinii, spectatorii pot vota doar în semifinala în care participă și țara lor. Deci, dacă țara dvs. evoluează în prima semifinală, veți putea vota doar pentru alte țări din prima semifinală.

Pentru că nici țara câștigătoare a ediției precedente, nici cele cinci state mari plătitoare nu concurează în semifinale, dintre acestea, în fiecare an, se stabilesc aleatoriu trei țări ai căror telespectatori votează în prima semifinală și alte trei țări ai căror telespectatori votează în a doua semifinală.

Telespectatorii din țările neparticipante vor putea vota piesa preferată în toate etapele concursului, ca parte a unui bloc numit „restul lumii". Toate voturile din acest bloc sunt convertite în puncte care au aceeași valoare ca cele dintr-o țară participantă.

Concurenții, care se califică în marea finală sunt determinați exclusiv prin votul publicului.

Voturile telespectatorilor din fiecare țară sunt convertite în puncte și acordate celor mai populare 10 melodii. Ultimele 8 melodii preferate primesc de la 1 la 8 puncte, a doua melodie ia 10 puncte, iar melodia preferată obține 12 puncte.

Cele zece melodii cu cele mai multe puncte din fiecare semifinală se califică în marea finală de sâmbătă seară, unde li se vor alătura țara câștigătoare de anul trecut și cele cinci state mari plătitoare, însumând 26 de cântece concurente în marea finală.

Apoi, sâmbătă, 13 mai, telespectatorii din toate țările participante și „restul lumii” vor putea vota în marea finală, în care punctele publicului vor fi combinate cu cele ale unui juriu profesionist din fiecare țară participantă.

La fel ca votul publicului, juriile profesioniste din fiecare țară vor acorda un set de puncte, de la 1 la 8 puncte, apoi 10 puncte și 12 puncte pentru melodia lor preferată.

La sfârșitul prestațiilor, punctajele fiecărui juriu profesionist vor fi anunțate de purtătorii de cuvânt ai țărilor participante. După aceea, fiecare țară primește cumulativ toate punctele din votul publicului. Aceste puncte sunt anunțate de gazde și prezentate în ordine crescătoare, începând cu țara cu cele mai puține puncte ale juriului de pe tabela de marcaj.

Ca de fiecare dată, piesa cu cele mai multe puncte câștigă. Nu uitați că nu puteți vota pentru propria țară. Asigurați-vă că descărcați aplicația oficială Eurovision Song Contest și accesați Eurovision.tv pentru mai multe informații și pentru a vedea rezultatele complete după marea finală.

Citește mai mult