Social

Maia Sandu: „Am onorat astăzi și am comemorat toți oamenii care au murit pentru pace”

Republica Moldova comemorează astăzi victimele celui de-Al Doilea Război Mondial. Dis-de-dimineață, conducerea de vârf a țării, dar și membrii Guvernului au depus flori în memoria celor căzuți pe frontul de luptă, într-un război care a fost cel mai sângeros conflict militar din istoria recentă a omenirii și s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, civili și soldați.

Facebook/Maia Sandu
Sursa: Facebook/Maia Sandu

Președintele țării, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru cei care au luptat și și-au dat viața. Sandu a menționat că sacrificiul eroilor nu poate fi uitat.

„Suntem aici să comemorăm zecile de milioane de oameni, care au fost uciși în cel de-al Doilea Război Mondial. Suntem aici să onorăm memoria eroilor care au făcut sacrificiul suprem, și-au dat viața pentru a salva alte vieți omenești. Sărbătorim ziua păcii. Am onorat astăzi și am comemorat toți oamenii care au murit pentru pace. Din cauza acestui război am înțeles și mai mult cât de importantă este pacea”, a declarat Maia Sandu.

Iar Președintele Parlamentului, Igor Grosu susține că pierderile umane de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial ar trebui să fie o lecție pentru omenire, pe care însă unii, nu au învățat-o, făcând referire la Federația Rusă, că a invadat Ucraina.

„Este o zi a pomenirii. În ziua aceasta trebuie să-i pomenim pe cei care, buneii noștri, străbuneii noștri care în circumstanțele de atunci, au mers, au luptat, au pierdut viața. Omenirea încă nu și-a învățat lecția. Iată la distanța de al doilea război mondial, alături de noi avem încă război. Un stat agresor, care este Federația Rusă, a declanșat un război oribil. Trebuie să fie o lecție, o zi în care omenirea trebuie să se gândească o dată în plus câte cataclisme, câte vieți omenești trebuie să fie sacrificate din ambiția unor dictatori”, a spus Igor Grosu.

Pe lângă omagiul adus eroilor, premierul Dorin Recean a reiterat că autoritățile din țara noastră întreprind toate măsurile necesare pentru ca în Republica Moldova să fie pace.

„Comemorăm viețile celor care au plecat de aceea că și-au apărat valorile exact așa cum se întâmplă și astăzi. Foarte mulți ucraineni mor, apară sistemul de valori. Trebuie să comemorăm aceste victime. Nu există riscuri pentru destabilizări. Instituțiile statului știu să își îndeplinească obligațiunile și orice provocare va fi preîntâmpinată”, a spus Recean.

Și reprezentanții autorităților municipale, în frunte cu primarul Ion Ceban, au depus flori la complexul memorial "Eternitate".

„Comemorăm toți cei care au căzut în acest război. Sunt sute de mii de moldoveni și alte naționalități care au decedat. 00.26 În total zeci de milioane de vieți. Cea mai importantă lecție pe care trebuie să o învețe copii și adulții că nimic nu este mai presus decât pacea. Sărbătorim tot ce este frumos și pentru pace. Totodată ne bucurăm de Ziua Europei”, a declarat Ion Ceban.

Al Doilea Război Mondial a fost declanșat în septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania și s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiționate.

Oficial, războiul a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945. Peste 300 de mii de oameni din Republica Moldova au participat la cel de-al doilea Război Mondial.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult