Politic

Curtea Constituțională a amânat pentru joi examinarea sesizării Guvernului privind scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor"

Astfel, Înalta Curte a admis demersul reprezentanților Partidului Politic „Șor” privind amânarea ședinței în legătură cu necesitatea de a lua cunoștință de materialele suplimentare prezentate de împuternicitul Guvernului. Continuarea ședinței va avea loc la 11 mai, ora 10:00.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au început astăzi examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Înalta Curte a anunțat că demersul Executivului va fi examinat între 10 și 17 mai 2023. În sesizare se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, a suveranității și independenței statului”.

Magistrații CC au admis un singur demers înaintat de reprezentanții Partidului „Șor”, și anume cel privind amânarea ședinței în legătură cu necesitatea de a lua cunoștință de materialele suplimentare prezentate de către reprezentantul Executivului, Eduard Digore, deși au fost înaintate mai multe demersuri.

„CC a decis: se respinge demersul reprezentanților Partidului „Șor” privind amânarea ședinței, în scopul asigurării participării doamnei Marina Tauber. Se amână soluționarea demersurilor reprezentanților Partidului Politic „Șor” privind invitarea și audierea în proces a martorilor și a altor persoane relevante cauzei, după audierea părților în ședința publică a Curții. Se amână soluționarea demersului reprezentanților Partidului Politic „Șor” privind numirea unei expertize judiciare independente.”

Avocații Partidului „Șor” au înaintat noi demersuri, printre care o cerere de atragere în proces a martorilor și numirea unei „expertize judiciare independente internaționale pe domeniile psihologic, sociologic, electoral și politologic”. Astfel, reprezentanții Partidului „Șor” solicită audierea conducerii țării - a președintei Maia Sandu, a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a premierului Dorin Recean, a ex-prim-ministrei Natalia Gavrilița, ministrei afacerilor interne, Ana Revenco, deputaților PAS, Mihai Popșoi, Olesea Stamate, Lilian Carp, Radu Marian, Oazu Nantoi, Igor Chiriac.

„Autorii acestui demers cer să fie invitate în fața Curții toate persoanele care au emis cumva o opinie pe marginea acestei sesizări. Noi înțelegem bine, fiind juriști, ce înseamnă calitatea de martori. Martorul este cel care a văzut cu ochii lui ceva la care a asistat și poate eventual să explice în cadrul unui proces (…). Considerăm necesar a fi respins, inclusiv pe motivul că nu a fost indicat ce ar putea să redea martorii pe marginea sesizării (…)”, a afirmat apărătorul Guvernului, Eduard Digore.

Citește mai mult