Ședința Curții Constituționale privind Partidul „Șor” va continua vineri
După ce ședința de ieri a fost amânată la solicitarea avocaților Partidului „Șor", pentru a face cunoștință cu noile probe din dosar, astăzi, Curtea Constituțională a început examinarea sesizării depusă de Guvern, care solicită scoaterea în afara legii a formațiunii. În cadrul ședinței, juriștii care reprezintă Executivul, au expus argumentele, dar și probele acumulate în susținerea sesizării. Ședința a durat 6 ore și va continua mâine, când instanța va acorda cuvântul apărătorilor Partidului „Șor".
Ședința a început la ora 10:00 dimineața. Reprezentanții Executivului au susținut pledoria în fața judecătorilor Înaltei Curți timp de aproape două ore. În debutul discursului său, Eduard Digore a amintit despre condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de pușcărie și a menționat că acesta trebuie să achite statului peste 5 miliarde de lei. Digore a vorbit și despre istoria partidului.
*„Partidul Șor, istoric vorbind, a apărut urmare a unei tranzacții de preluare a unui alt partid, care se numea „Ravnopravie". Aici, am să folosesc o metaforă. A fost preluat ca o mașină uzată, să spunem așa iar prin trucarea acesteia, fiind prezentată publicului ca o mașină perfectă, dar din păcate aceasta pare a fi și o face între ghilimele ca o căruță răblăgită și ruginită care își așteaptă programul "rabla" și căruțașul urmează să părăsească această căruță.Închid parantezele”, a declarat reprezentantul Guvernului, Eduard Digore.
La ora 12:00, Înalta Curte a anunțat o pauză de o oră. Ulterior, reprezentanții Executivului au solicitat cercetarea probelor care stau la baza sesizării, iar peste câteva ore, a urmat runda de întrebări acordate de avocații Pertidului „Șor". Amintim că, pe parcursul zilei de ieri, magistrații Înaltei Curți nu au trecut la examinarea propriu-zisă a solicitării.
S-a întâmplat după ce avocații formațiunii „Șor" au depus mai multe demersuri, prin care cereau înlăturarea de la proces a reprezentanților Guvernului, amânarea ședinței din motiv că administratorul partidului, Marina Tauber nu poate participa, fiind în arest la domiciliu, dar și audierea conducerii de vârf a țării. Solicitările au fost respinse, iar reprezentanții Guvernului le-au calificat drept o tentativă de tergiversare a procesului.
Amintim că Guvernul a depus, în noiembrie anul trecut, la Curtea Constituțională o sesizare privind controlul constituționalității Partidului „Șor". Potrivit autorităților, există argumente care denotă că, prin activitățile de până acum, formațiunea politică a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. Întrebată astăzi despre faptul dacă Partidul „Șor" va fi declarat neconstituțional, vicepreședinta Marina Tauber a spus că membrii formațiunii își vor continua activitatea politică, chiar dacă aceasta va fi scoasă în afara legii.