Regional

Cetatea Soroca a găzduit o expoziție de fotografii și lucrări de artizanat

Cetatea Soroca a găzduit, astăzi, un eveniment de amploare, dedicat Zilelor Europei în Republica Moldova. Elevii de la liceele din municipiu au vernisat pe faleză expoziții de fotografii și lucrări de artizanat, caracteristice țărilor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, au răsunat cântece, s-a dansat, s-au recitat poezii și s-au ținut discursuri despre Europa și valorile europene, importanța solidarității și păcii între statele comunității.

Cu cântece, dans si voie bună, așa a fost marcată Ziua Europei, la margine de țară. Evenimentul a adunat în jurul Cetății Soroca colective de elevi și profesori, care au pregătit câte o expoziție ce caracterizează o țară membră a Uniunii Europene.

„Astăzi, am venit sa reprezentăm frații noștri de peste Prut, România. Avem aici, atât mâncare tradițională, cât și oale, icoane, lucrări tradiționale ale românilor și vreau să menționez că sunt și lucrări din România, nu doar din Moldova”.

„Suntem instituția Alexandru Lupașcu din satul Volovița și reprezentăm, astăzi, Italia, deoarece avem o comunitate destul de mare a moldovenilor în Italia. Am considerat că este necesar să prezentăm cultura, tradițiile, mâncărurile Italiene și să sperăm că, odată, vom fi și noi parte a comunității europene”.

„Am venit la Ziua Europei cu expoziția, reprezentând Franța, deoarece avem un parteneriat strâns cu această țară. În instituția noastră este proiectul biling și elevii au posibilitatea să studieze franceză la un nivel mai avansat”.

Soroca de ani buni a beneficiat de zeci de proiecte din fonduri europene, care au adus stabilitate și conditii mai bune de trai. Multe dintre ele își au continuitate.

„Suntem mândri de a sărbători această zi, deoarece noi, sorocenii, beneficiem de fonduri europene și aici mă opresc la renovarea Cetății Stefan cel Mare - patrimoniu comun. Mai avem un proiect la drumuri, la infrastructură. e dorim să fim parteneri credibili, să aiba încredere în noi, pentru a crea continuitate, pentru a atrage fonduri extrabugetare”, a declarat președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac.

Evenimentul a fost organizat de către Direcția raionala cultură.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult