Cultură

Chișinăul, centru cultural: La Muzeul Național de Artă a fost inaugurată Bienala internațională de pictură

Cel mai important eveniment expozițional din Republica Moldova, bienala internațională de pictură, a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă din capitală. Sunt expuse lucrările artiștilor din 28 de țări, Chișinăul devenind până pe 11 iunie un centru de dialog dintre diferite spații culturale și o platformă de comunicare dintre pictorii din Republica Moldova și cei din străinătate.

Interesul pentru ideile artistice inovatoare de pe mapamond a adus numeroși vizitatori la Bienală.

„Trebuie să facem legătură cu lumea care există și, mai ales, în artă.”;

„Am venit aici să văd lucruri interesante, pentru inspirație.”;

„Sunt mulți participanți din multe țări, asta e bine, e un schimb de experiență.”

Cele 1200 de lucrări propuse de 360 de artiști au trecut printr-o selecție riguroasă, astfel că la Bienală au fost expuse 140 de lucrări ale pictorilor din 28 de țări.

„În premieră avem o țară-invitat - Austria și astă se datorează suportului pe care l-am avut din partea Ambasadei Austriei la Chișinău susținută și de Ministerul Federal al Austriei, Ministerul Culturii. Sunt nouă artiști care reprezintă Austria. Este oarecum nucleul acestei Bienale”, spune curatorul Bienalei, Tudor Zbârnea.

Din Austria este și deținătoarea Marelui Premiu.

„Premiul la Bienală mă onorează, iar misiunea și dorința mea în această lucrare a fost să pictez lumina care vine din interiorul omului, din spiritul lui”, a spus pictorița Mara Mattuschka.

Premiul 1 a fost acordat Nataliei Romanciuc din Republica Moldova pentru lucrarea întitulată „Într-o altă viață am fost Henri Matisse”.

„Nu m-am așteptat la un asemenea premiu prestigios și sunt foarte bucuroasă de aprecierea juriului internațional”, a spus Natalia Romanciuc.

Premiul 2 a fost acordat pictorului din Ucraina Oleksandr Baziuk, iar premiul 3 - lui Kareem Helmy din Egipt. Bienala se desfășoară sub egida Ministerului Culturii, cu suportul mai multor instituții.

„An de an numărul participanților crește și lucrul acesta ne încurajează să susținem în continuare această fuziune a artelor plastice și a artiștilor plastici din Republica Moldova cu cei de peste hotare”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol.

Cele trei lucrări premiate în cadrul Bienalei vor intra în patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei, iar expoziția poate fi văzută până la 11 iunie.

Citește mai mult