Social

În centrul capitalei a fost inaugurat Orășelul European-2023. Cele mai importante proiecte europene sunt prezentate publicului larg

Orășelul European-2023 a fost inaugurat, astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei. Evenimentul face parte din agenda Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova care, împreună cu Ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei din acest an printr-o serie de evenimente culturale și educative în mai multe regiuni din țară. Activitățile planificate pe parcursul lunii mai, sub genericul „Împreună mai puternici”, vin să evidențieze cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Orășelul European din Chișinău a fost lansat printr-un program special, susținut de orchestra Inspectoratului General de Carabinieri, în prezența șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a ambasadorilor statelor europene, a președintelui Parlamentului, Igor Grosu și a prim-ministrului, Dorin Recean.

În acest an, tradiționalul Orășel European a inclus mai multe acțiuni de informare și prezentare a proiectelor europene implementate în tara noastră. Unul dintre acestea este proiectul „EU pentru Moldova: Regiuni cheie” implementat în Cahul și Ungheni.

„Obiectivul programului este de a contribui la dezvoltarea social economică inclusiv durabilă, inteligentă, în cele două regiuni. Tot ce facem noi trebuie să contribuie la o calitate îmbunătățită a vieții cetățenilor”, a menționat managerul de proiect, Alexandru Pelivan.

Un alt proiect implementat cu susținerea Uniunii Europene, inclusiv în sudul țării, ține de promovarea egalității de gen.

„Ca rezultat avem deja 24 de comunități partenere în cadrul proiectului nostru. Doua procente din bugetele lor au fost destinate pentru activități de prevenire și combatere a violenței față de femei”, spune managerul de proiect, Laura Grecu.

Mulți vizitatorii s-au adunat în fața standurilor pentru a afla cât mai multă informație despre proiectele europene implementate în Republica Moldova.

„Europa înseamnă organizare, susținere, prosperare.”;

„O comunitate de oameni care au aceleași scopuri, o unificare a tradițiilor.”;

„Europa este în primul rând pace în sufletele oamenilor, pace intre etnii, în țări, este o libertate.”

Printre cei prezenți la eveniment l-am întâlnit pe Alex Frenc, un bărbat originar din orașul Bălți, care acum 25 de ani a plecat împreună că părinții în Germania.

„De 15 ani lucrez la vama germană. Acum am venit pentru un an la Chișinău, lucrez la Misiunea Europeană care face ajutor la grăniceri și vameși din Republica Moldova și Ucraina. Ajut cu sfaturi, cu legea. Drumul Moldovei e cu Europa, suntem împreună, noi suntem Europa!”, a menționat Alex Frenc, angajat al Misiunii EUBAM.

Din program au făcut parte și diverse activități interactive. Evenimente dedicate Zilei Europei sunt organizate în toate regiunile țării.

Citește mai mult