Electorala

Oamenii din autonomia găgăuză au mari așteptări de la viitorul bașcan: de la ieftinirea gazului până la majorarea pensiilor

Zi decisivă în autonomia găgăuză, unde astăzi s-a desfășurat turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan. Oamenii au avut de ales între Grigorii Uzun, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor și reprezentata Partidului "Șor", Evghenia Guțul. Ambii candidați au acumulat, la primul tur din 30 aprilie, câte aproximativ 15 mii de voturi. Responsabilii din cadrul birourilor electorale susțin că în cel de-al doilea scrutin, rata de participare a fost mai mică.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Până în ultima zi nu era clar dacă cel de-al doilea tur al alegerilor se va desfășura. Totul din cauza suspiciunilor de încălcare a Codului electoral de către staff-ul Evgheniei Guțul. Consiliul Electoral de la Comrat nu a găsit motive pentru a-i retrage candidatura, iar azi dimineață, toate secțiile de votare au fost deschise.

Cele 65 de secții de votare și-au deschis ușile la ora 07:00, iar la ora 15:00, prezența la vot a depășit pragul minim de o treime din alegători și constituia 35,72%. Astfel, scrutinul a fost validat. Până la ora 18:45, alegătorii s-au mobilizat, iar rata de participare a crescut până la 45 de procente. În cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, cei mai activi votanți au fost în Cheoșelia Rusă, unde 66 la sută din săteni și-au exprimat votul, dar și în localitatea Bugeac. Oamenii din Bugeac spun că își doresc o viață mai bună și ca următorul bașcan să fie aproape de ei.

„Să asculte de oameni, asta în primul rând. Să conducă cu demnitate în toți acești patru ani. Ne dorim ce-i mai bun, desigur. Ca totul să se schimbe. Poate gazul să se ieftinească, pensionarii să aibă mai multe posibilități pentru că ei, sărmanii, nu se pot nici încălzi iarna, nici să-și cumpere ceva.”;

Chiar dacă Bugeac se numără printre localitățile cu cei mai activi votanți, responsabilii de la secția de votare spun că la primul scrutin a fost mai multă lume.

„Procesul de votare decurge liniștit, fără incidente. În primul tur a venit mai multă lume. Acum însă sunt mai puțini”, spune președinta secției de votare nr. 35, Anastasia Chiufî.

Același lucru l-au observat și responsabilii de la secțiile de votare din satele Avdarma și Ferapontievca.

„Până acum au votat 756 de alegători. Dacă să comparăm cu primul tur, atunci avem mai puțini oameni. Dar noi încă nu ne închidem. Așteptăm”, spune președinta biroului electoral din Avdarma, Anna Nedeliacova.

„Pe liste sunt așteptați 649 de oameni. Până acum au votat 200 de alegători, ceea ce reprezintă 31 de procente, mai puțin comparativ cu primul scrutin”, spune președinta biroului electoral din Ferapontievca, Svetlana Buț.

Cei mai pasivi alegători au fost în satul Congazcic dar și la Comrat, unde la ora 18:00, prezența la vot era de sub 40 la sută. Unii alegători îi privesc sceptic pe cei doi candidați la funcția de bașcan, alții însă, au mari așteptări.

„- Nu vă pune în gardă că ambii candidați nu au experiență în domeniu? - Mereu trebuie de undeva de început. Noi toți am venit pe pământ fără a ști ceva a face. Eu cred că dacă ei se vor apuca serios de treabă, experiența vine cu anii.”;

„O să ne fie greu. Nu au nicio experiență de a gestiona o regiunea.”

Oamenii au așteptări mari de la noul bașcan.

„Vreau pace. Vreau ca oamenii să trăiască în bunăstare.”;

„Să majoreze un pic pensiile. Să fie mai multe locuri de muncă.”

Amintim că, până în prezent, funcția de bașcan a fost exercitată de Irina Vlah, care a avut două mandate consecutiv și nu a mai putut candida.

Citește mai mult