Politic

CEC a intentat opt procese contravenționale privind finanțarea ilegală în alegerile din autonomia găgăuză

Comisia Electorală Centrală a intentat, la 13 mai 2023, opt procese contravenționale privind faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

Consiliul Electoral Central al UTA Găgăuzia nu a stabilit în regulament plafonul maxim al donațiilor colectate în numerar de către concurenții electorali, se spune într-un comunicat difuzat astăzi de către Comisia Electorală Centrală.

„Conform art. 2 din Legea nr. 344 din 23.12.1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), regiunea este administrată în temeiul Constituției Republicii Moldova, prezentei legi și altor legi ale Republicii Moldova (cu excepțiile prevăzute de prezenta lege), Regulamentului Găgăuziei și actelor normative ale Adunării Populare (Halc Toplușu) a Găgăuziei, care nu vin în contradicție cu Constituția și legislația Republicii Moldova”, precizează CEC.

Astfel, conform rapoartelor de bilanț privind finanțarea campaniei electorale, plafonul maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 de lei, a fost depășit, după cum urmează:

La 5 mai 2023, CEC a sesizat oficial Consiliul electoral central al Găgăuziei pentru a examina faptele descrise, care însă nu a întreprins nicio acțiune în acest sens.

„Inacțiunea conducerii CEC Găgăuzia, care are calitatea de agenți constatatori care asigură colectarea rapoartelor privind gestiunea financiară și deține din prima sursă informații despre posibilele încălcări ale legislației, a condus la comiterea unor încălcări similare și în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de Guvernator (Bașcan) al Găgăuziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donații făcute de persoane fizice cu depășirea plafoanelor pentru donații în numerar pentru concurenții Evghenia Guțul și Grigorii Uzun”, se menționează în comunicatul CEC.

Conform Codului contravențional, fiecare din cei 106 donatori, bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar, este pasibil de răspundere pentru încălcările admise.

Astfel, încălcarea normei respective se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Conform prevederilor Codului electoral, Comisia Electorală Centrală monitorizează aplicarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice, a campaniilor electorale și a grupurilor de inițiativă.

Citește mai mult