Electorala

Scandalul din autonomia găgăuză, comentat în spațiul public. Sirkeli: „Alegerile au fost cumpărate”

Scandalul provocat de alegerile bașcanului în autonomia găgăuză este comentat pe larg în spațiul public. Structurile de drept investighează posibile fraude și încălcări ale legislației electorale, în timp ce legislativul de la Comrat se pronunță pentru legalizarea acestui scrutin ocolind procedurile de drept. Potrivit jurnalistului Mihail Sirkeli de la portalul local Nokta, alegerile au fost cumpărate și nu ar trebui validate.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Rezultatul alegerilor din autonomia găgăuză trebuie confirmat de Curtea de Apel Comrat în următoarele 10 zile. Jurnalistul găgăuz Mihail Sirkeli consideră totuși că scrutinul nu ar trebui validat.

„Toți candidații, adică majoritatea candidaților au recunoscut că alegerile au fost trucate, chiar și cei care acum sunt împotriva acțiunilor Chișinăului în Găgăuzia în legătură cu acele alegeri, validarea alegerilor, chiar și ei au declarat că aceste alegeri sunt cumpărate”, a menționat jurnalistul Mihail Sirkeli pentru emisiunea „În Context” de la Moldova 1.

Autoritățile găgăuze acționează la limita legii.

„Hai să ne uităm ce s-a întâmplat ieri. Cei din Adunarea Populară au declarat „nu vrem, nu facem” și, până la urmă, totul s-a încheiat cu o declarație politică în susținerea Evgheniei Guțul. Au vrut să valideze alegerile cu votul deputaților Adunării Populare, ceea ce este aiureală, încălcare a legii și încălcare a principiului de divizare a puterilor în stat”, a menționat jurnalistul Mihail Sirkeli.

Potrivit autorității electorale din autonomia găgăuză, Evghenia Guțul a acumulat aproximativ 27.300 de voturi. Candidatul susținut de socialiști, Grigori Uzun, a obținut cu 2.463 de voturi mai puțin.

Luni, 22 mai, Curtea de Apel de la Comrat va examina legalitatea alegerilor din autonomia găgăuză, după ce Consiliul electoral din regiune a prezentat marți rezultatele finale ale alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei și a transmis actele pentru validare.

Decizia urmează să fie luată în condițiile în care organele de drept desfășoară acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegătorilor în autonomia găgăuză și în contextul în care CEC a intentat opt procese contravenționale privind faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali.

Președintele Partidului Politic „Șor”, Ilan Șor, condamnat penal în dosarul fraudei bancare, amenință cu proteste.

Citește mai mult