Primul proces de licitație de la platforma comună de achiziție de gaze a Uniunii Europene a fost un „succes remarcabil”. Noul sistem e deschis inclusiv pentru Republica Moldova
Primul proces de licitație de la platforma comună de achiziție de gaze a Uniunii Europene a fost un „succes remarcabil”, anunță Comisia Europeană. Companiile energetice din blocul comunitar și alte țări participante, printre care și Republica Moldova, au depus până săptămâna trecută oferte în valoare totală de peste 11 miliarde de metri cubi pe platforma AggregateEU, în timp ce oferta furnizorilor ce au participat la prima rundă a depășit 13 miliarde de metri cubi.
Comisia Europeană a anunțat, săptămâna trecută, lansarea primei achiziții comune de gaze naturale în Uniunea Europeană. Noul sistem a fost conceput pentru renunțarea la gazele rusești și este deschis atât companiilor din UE, cât și celor din afara blocului European, inclusiv Republica Moldova.
Aproximativ o cincime din volumul total de gaze naturale din cadrul acestei platforme reprezintă gazul natural lichefiat, care este livrat de nave către terminale situate în principal pe peninsula Iberică și pe Marea Nordului, restul de 80 la sută fiind furnizat prin conductă.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Energiei a precizat că Energocom a solicitat oferte de cumpărare pe platforma unică de achiziție gaze a UE volume de 5 mii de megawați per oră în fiecare lună, sau în total 60 de mii de megawați oră, volumul minim admis de platformă, cu scopul de a testa funcționarea acesteia. Prețurile primite la solicitarea Energocom pentru Republica Moldova se bazează pe cotația bursei internaționale Title Transfer Facility din Țările de Jos.
Prețul pentru o mie de metri cubi la această bursă a ajuns în această dimineață până la 350 de dolari, datorită temperaturilor ridicate din ultima perioadă.
Recent, Energocom a anunțat că mai are în stoc aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze naturale din totalul de 600 de milioane procurate în 2022 pentru perioada rece a anului.