Economic

România va continua realizărea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova

A fost adoptat, la propunerea Ministerului Energiei, Memorandumul de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind continuarea realizării proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

Radio Chișinău
Sursa: Radio Chișinău

România a fost și va continua să rămână un susținător al consolidării securității energetice a Republicii Moldova, prin contribuția sa la eforturile de diversificare a surselor și a rutelor de aprovizionare, se spune într-un comunicat de presă difuzat de Ministerul Energiei al României.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că de fapt lucrurile nu se vor opri aici. Prin Memorandumul semnat astăzi va începe „o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova”.

”Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice. România a fost, este și va fi un susținător al Republicii Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Exemplu stă operaționalizarea Interconectorului Iași-Ungheni-Chișinău (finalizat în 2021) și conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la rețeaua continentală, puternic susținută de România în forurile europene.”

Astfel, cooperarea dintre cele două state se va concentra pe realizarea altor proiecte concrete.

În domeniul gazelor naturale:

 1. lucrări complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri, respectiv:

a) analizarea posibilității creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași – Ungheni; b) extinderea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului. Lucrările ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2031.

În domeniul energiei electrice:

 1.   realizarea proiectului Interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți;
  
 2.   armonizarea legislației primare și secundare a statelor lor privind regimul fiscal și vamal în aspectele referitoare la regulile pieței energiei electrice;
  
 3.   Realizarea interconexiunii de comunicație pe linia electrică existentă 110 kV Huși – Cioara;
  
 1.   Posibilitatea:
  

a) realizării unui studiu de sistem comun pentru identificarea celei mai bune soluții pentru realizarea celei de-a treia linii electrice de interconectare la nivelul de tensiune de 400 kV dintre România și Republica Moldova; b) preluării Î.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea Î.S. Moldelectrica în Piața de Echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.; c) cuplării piețelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de Operator al pieței de energie electrică desemnat din România, Opcom S.A.

Promo

Citește mai mult