Grosu: Inițierea retragerii din Adunarea Interparlamentară a CSI va fi examinată la Biroul permanent al Parlamentului
Biroul permanent al Parlamentului urmează să examineze decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului Igor Grosu.
„„Este inițiativa noastră, o decizie coordonată cu președintele și cu formațiunea. Mai bine acum decât niciodată. Am discutat și am ajuns la concluzia că trebuie să începem acest proces. Guvernul a demarat analiză tuturor documentelor și acordurilor ce țin de CSI, care în total sunt în jur de 300-400 de documente. Fiecare minister analizează care acorduri sunt învechite. În multe domenii am schimbat legislația, care deja corespunde prevederilor europene și aceste acorduri deja și-au pierdut actualitatea. Totodată, având în vedere agresiunea Federației Ruse împotriva Ucraina și faptul că țara noastră așa și nu și-a rezolvat problemele existențiale ce țin de integritatea teritorială și evacuarea trupelor rusești, ce se află ilegal pe teritoriul nostru problemele, dar și trista experiență a embargourilor cu care ne-am confruntat, având în vedere șantajul energetic, am considerat necesar să venim cu această inițiativă. Mâine (vineri, 19 mai - n.r.), la ședința Biroului permanent al Parlamentului va fi discutată această decizie, apoi vom veni cu o adresare oficială către guvern privind inițierea acestei proceduri”, a declarat Grosu în cadrul unei emisiuni la RLive TV.
Șeful legislativului a menționat că celelalte acorduri cu CSI trebuie analizate cu precauție, în special, cele cu componentă umanitară, culturală, economică, sau cele ce țin de cetățenii noștri care se află pe teritoriul țărilor CSI sau viceversa.
De menționat că Republica Moldova și-a sistat participarea la ședința Adunării Interparlamentare a CSI imediat după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.
La începutul săptămânii curente, președintele Parlamentului a anunțat că guvernarea a luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI.
Ulterior, în cadrul ședinței din 17 mai, Guvernul a inițiat procedura de retragere din Acordul cu privire la schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor externe ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiat la Moscova, la 12 aprilie, 1996.
Totodată, Parlamentul a denunțat Acordurile privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „Mir”.