Economic

Veaceslav Ioniță: Republica Moldova este pe deplin integrată în economia europeană

Republica Moldova este pe deplin integrată în economia europeană, întrucât a crescut semnificativ exportul pe piața UE. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, vindem tot mai multe mărfuri în Uniunea Europeană, ceea ce se datorează dezvoltării Zonelor Economice Libere, dar și Acordului de Liber Schimb cu Comunitatea Europeană, iar piața din CSI dispare deja ca o destinație pentru exportul autohton.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în ultimele două decenii, țara noastră a modificat radical piața de desfacere. Mai exact, dacă în perioada 2001-2005 în Uniunea Europeană ajungea doar o treime din mărfuri, iar în CSI, mai mult de jumătate, în următorii ani polii s-au schimbat. Mai exact, în perioada 2006-2015, deja peste jumătate din exporturi ajungea în țările Uniunii Europene. Situația s-a îmbunătățit și după 2016, când deja două treimi din mărfuri aveau destinația europeană, iar în CSI s-au înregistrat scăderi drastice.

„În prezent, Uniunea Europeană este 60 la sută, iar CSI, pentru prima dată, a scăzut sub 10 la sută. Tot comerțul nostru cu CSI este de șapte ori mai mic decât cu Uniunea Europeană. De ce acum avem o mică scădere în Uniunea Europeană? Din simplul motiv că noi trebuie să diversificăm și piețele. La noi, Uniunea Europeană a scăzut puțin din simplul motiv că războiul din Ucraina a dus la o intensificare a comerțului cu Ucraina și a crescut puternic cota Ucrainei în comerțul nostru”, menționează Veaceslav Ioniță.

Expertul economic a realizat și un top al celor mai solicitate mărfuri pe piața UE. Astfel, mașinile și echipamentele electrice reprezintă o pondere de 28 la sută, iar produsele vegetale, de aproape 19 procente. Urmează produsele textile și cele alimentare, cu o pondere totală de puțin peste 20 la sută. Veaceslav Ioniță a atras atenția că, în premieră, pe primele poziții se află și mobila.

„Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, de fapt, ne aduce un campion necunoscut - industria mobilei. Industria mobilei care nu intra în primii 10, acum 10 ani de zile, acum este în top 5”, subliniază expertul economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cel mai mare partener economic pentru Republica Moldova este, în continuare, România, unde ajung aproape 44 la sută din totalul exporturilor în UE. Urmează Italia și Germania, cu aproape 14 și, respectiv, 12 procente. Din primele cinci destinații mai fac parte Polonia și Bulgaria.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, am exportat în Uniunea Europeană mărfuri în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari, cu aproape 33 la sută mai mult decât în 2021.

Citește mai mult