Cultură

Ucrainenii din Republica Moldova au sărbătorit astăzi Ziua Internațională a Cămășii lor tradiționale

Au sărbătorit unitatea națională și dorința de libertate și pace îmbrăcați în cămăși naționale ucrainene. Reprezentanții comunității ucrainene din Republica Moldova au marcat astăzi Ziua Internațională Vîșivanka, element al identității și spiritualității ucrainenilor de pretutindeni, iar, în condițiile actuale, și un simbol cultural al luptei împotriva invaziei ruse.

facebook.com
Sursa: facebook.com

În luna lui Florar, etnicii ucraineni din diferite raioane ale Republicii Moldova au dat culoare, frumusețe și demnitate evenimentului ce s-a desfășurat în scuarul Catedralei Mitropolitane din capitală.

Ana Ciornaia, locuitoare din satul Maramonovca, raionul Drochia, și-a prezentat costumul.

„Acest costum este din regiunea Poltava, este foarte frumos, coronițele sunt mai deosebite. Acestea pe care le vedeți le purtau pe timpuri fetele nemăritate.”

„Cămașa aceasta brodată, Vîșivanka, așa ca ia din spațiul românesc, este nu doar un simbol al identității, este și o armură pentru etapele prin care trece acum poporul ucrainean”, afirmă Veronica Arpentin, reprezentantă a Comunității Femeilor Ucrainene din Republica Moldova.

Ziua internațională a Cămășii tradiționale ucrainene Vîșivanka a fost instituită în 2006 de un grup de studenți din Cernăuți.

„Eram tineri și ne-am propus să punem umărul la renașterea culturii ucrainene, să demonstrăm că avem identitate națională și prin port popular, prin tradiții”, relevă Olesea Voroniuc, una dintre inițiatoarele acestei sărbători.

La manifestarea din scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului” au participat Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Shevchenko, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, președintele grupului parlamentar de prietenie al R. Moldova cu Ucraina, Oazu Nantoi, directorul general adjunct al Agenției relații interetnice, Vera Petuhov, președintele Congresului național al ucrainenilor din R. Moldova, Dmitri Lekarțev, președintele Asociației Tineretului Ucrainean ”Zlagoda”, Roman Rusu, președinta Comunității Femeilor Ucrainene din R. Moldova, Valentina Moraru, reprezentanți ai comunităților etnoculturale ș.a.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că „Tragedia prin care trece Ucraina a schimbat semnificația multor lucruri, inclusiv această sărbătoare. În Ucraina are loc un război strașnic și Ucraina apără dreptul lor la existență și libertatea noastră”.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, susține că Vîșivanka „demonstrează că nu ne e frică de nimeni, nici de ruși”.

„Vîșivanka demonstrează că suntem mulți, că suntem purtători de identitate națională, că nu ne e frică de nimeni, nici de ruși. Noi suntem o națiune, suntem un popor, noi avem simbolurile noastre naționale și vom rezista până la victorie.”

Despre importanța păstrării valorilor naționale în context european au vorbit ambasadorii țărilor europene.

Îmbrăcat într-o cămașă tradițională moldovenească, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, s-a referit la asemănarea celor două elemente vestimentare ale identității naționale și a pledat pentru solidaritate în lupta împotriva războiului din Ucraina.

Despre solidaritate, pace și despre valorile naționale au fost melodiile interpretate de Olesea Shevchenko, soția ambasadorului Ucrainei, împreună cu copii de la centrele de refugiați din Ucraina și cu reprezentanții comunităților ucrainene din Republica Moldova.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Citește mai mult