Internațional

Mircea Geoană: Cărțile se reașază. Este important să fim siguri că Republica Moldova vine spre Europa

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a explicat vineri seară, la Digi24, că „dacă reușim să ajutăm Ucraina să vină către familia europeană, înseamnă că Moldova vine către Europa”.

nato.int
Sursa: nato.int

„Dacă reușim să ajutăm Ucraina să vină către familia europeană, înseamnă că Moldova vine către Europa, Georgia vine către Europa și pentru prima dată în istoria națională a acestei țări, numită România, nu vom mai fi o țară de frontieră, ci noul centru de greutate al Europei. Este important, dincolo de acest război, pentru că se reconfigurează Europa”, a mai explicat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a mai adăugat că „Republica Moldova este o țară care are nevoie de sprijin acum, pentru că pentru o țară ca aceasta, o șansă de a evada din blestemul geografiei și a reveni către Europa civilizată și către noi toți apare de două ori pe secol”.

„Ne interesează foarte mult Republica Moldova, este o țară care are nevoie de sprijin acum și inclusiv la Washington, la Bruxelles, în jobul meu în relația cu Parisul, în relația cu toate capitalele mari pledez pentru cauza Republicii Moldova, pentru că pentru o țară ca Republica Moldova o șansă de a evada din blestemul geografiei și a reveni către Europa civilizată și către noi toți apare de două ori pe secol. Din nou, cărțile se reașază în Europa și dincolo de Ucraina, care este o piesă grea și importantă pe tabla de șah, este foarte important pentru noi, ca Alianță, și pentru noi, ca români, să fim siguri că și Republica Moldova vine către Europa”, a declarat Mircea Geoană.

El a mai adăugat că dacă acest lucru se întâmplă înseamnă că „România nu mai este la periferia Europei și că vine în noul centru de greutate economic, politic și tehnologic al Europei”.

„Este pentru România și pentru noi, flancul estic, întărit cu Finlanda, cu Suedia, o șansă formidabilă, care depășește într-un fel subiectul Ucraina. Este vorba de o nouă arhitectură de securitate politică, economică, strategică în Europa și în lume”, a mai spus el.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult