Cu sprijinul Statelor Unite, în țara noastră va fi dezvoltată o platformă pentru protecția albinelor
Apicultorii din mai multe regiuni ale țării și responsabilii de la Chișinău s-au întâlnit, pentru a discuta problemele din domeniu. În rezultatul dezbaterilor, a fost semnat și un acord cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională privind dezvoltarea platformei BeeProtect. Aceasta are drept scop asigurarea protecției albinelor și, în special, evitarea intoxicării cu produse fitosanitare.
În fiecare an, în Republica Moldova, se înregistrează zeci de cazuri, în care stupinele sunt afectate de tratamentele cu produse fitosanitare a terenurilor agricole din preajmă. De la începutul acestui an, apicultorii sunt obligați să-și înregistreze familiile de albine pe o platformă online, unde agricultorii vor anunța, tot în mod obligatoriu, despre faptul că intenționează să trateze plantațiile cu erbicide sau pesticide. Sistemul BEEPROTECT va preveni, astfel, otrăvirea accidentală a populațiilor de albine, care provoacă pierderi mari atât apicultorilor, cât și agricultorilor, din cauza polenizării slabe a culturilor.
„Multe stropituri agricole care se fac, dăunează albinelor. După aplicarea acestui proiect, sperăm că totul se va schimba și toți apicultorii vor fi preîntâmpinați înainte de a se face”, spune apicultorul Iurie Turtureanu.
„Apicultura are foarte multe riscuri, care trebuie să ne învățăm noi ca apicultori să le gestionăm. Din cauza situației din lume, din Europa, cererea pe piața europeană a scăzut mult și ne afectează direct și pe noi”, a relatat Vladimir Miron.
În cadrul evenimentului a fost semnat un acord privind dezvoltarea platformei BeeProtect.
„Această platformă BEEPROTECT vine să ocrotim albinele. Important ca noi, agricultorii, apicultorii, să sesizăm cât de importantă este această platformă”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Iurie Scripnic.
„Albinele sunt amenințate. Cu toți știm asta, iar aplicația îi va ajuta mult pe apicultori și agricultori să înțeleagă mai bine, cât de grave sunt consecințele. Spun asta, deoarece, în fiecare dimineață, pun o lingură de miere moldovenească în ceai. Vă asigur că este cea mai bună din lume”, susține șeful adjunct al USAID Moldova, John Riordan.
O altă problemă pe care au discutat-o apicultorii este că li se permite prea târziu să aducă stupii în păduri.
„Moldsilva ne permite să intrăm în pădure, începând cu 1 mai până în octombrie, ceea ce este o perioadă foarte târzie. Floricelele înfloresc în pădure, începând cu sfârșitul lunii februarie”, spune directorul executiv al Asociației Apicultorilor, Ion Maxim.
Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 260 de mii de familii de albine, care sunt îngrijite de aproximativ 7 mii de apicultori.